tisdag 27 oktober 2015

207 bakom grupptalan mot Björgólfur Thor Björgólfsson

Hela 207 privatpersoner, bolag och institutioner står bakom den grupptalan mot Björgólfur Thor Björgólfsson som i dag lämnas in till Héraðsdómur Reykjavíkur. I stämningsansökan kräver de ekonomisk kompensation för att deras aktier i Landsbanki blev värdelösa i samband med finanskraschen. Björgólfur Thor Björgólfsson tillbakavisar alla krav.

Sju år efter Landsbankis kollaps går nu 207 privatpersoner, bolag och institutioner ihop om att stämma Björgólfur Thor Björgólfsson, tidigare storägare i banken. De kräver skadestånd för att deras aktier i Landsbanki blev värdelösa när banken kraschade hösten 2008.

Initiativet kommer från aktieägare i banken. Bland dem som medverkar i grupptalan mot Björgólfur Thor Björgólfsson är Karen Millen, alltingsledamoten Vilhjálmur Bjarnason, valfångst- och fiskemiljardären Kristján Loftsson och flera isländska pensionsfonder.

Fler namn väntas tillkomma inom de närmaste dagarna. Det ryktas till och med att vissa efter kraschen köpt värdelösa aktier i Landsbanki bara för att få möjlighet att stämma Björgólfur Thor Björgólfsson.

Målet är alltså att domstolen ska döma Björgólfur Thor Björgólfsson som ersättningsskyldig för de förluster som aktieägarna gjorde när Landsbanki övertogs av staten i oktober 2008. I stämningsansökan hävdar de att de inte hade lidit några ekonomiska förluster om det inte hade varit för Björgólfur Thor Björgólfssons påstått olagliga agerande.

Stämningsansökan riktar in sig på tre punkter. Den första är att banken från 2005 och framåt i årsredovisningarna skulle ha informerat om utlåning till Björgólfur Thor Björgólfsson och till honom närstående bolag. Den andra är att bolaget Samson, som kontrollerades av Björgólfur Thor Björgólfsson och fadern Björgólfur Guðmundsson från sommaren 2006 i princip fungerade som bankens moderbolag. Och den tredje är att Samson aldrig vände sig till övriga aktieägare om att ta över Landsbanki - en skyldighet som enligt stämningsansökan fanns från den 30 juni 2006 och framåt. När ett ägande blir så stort uppstår enligt lagen om aktiehandel en sådan skyldighet.

Initiativet till grupptalan togs redan för fyra år sedan bland annat av just Vilhjálmur Bjarnason. Ett skäl till att det dragit ut på tiden var att det tog tid att delge Björgólfur Thor Björgólfsson stämningen. Själv är han bosatt i London. Hans advokat på Island, Reimar Pétursson, vägrade att ta emot den.

Björgólfur Thor Björgólfsson tillbakavisar alla anklagelser om att han som storägare i Landsbanki skulle ha gjort sig skyldig till något brott. I ett blogginlägg skriver han att hans affärer har undersökts av myndigheter utan att det lett fram till att något olagligt upptäckts:
"Vilhjálmur Bjarnasons tvångstankar känner dock inga gränser. Med dessa som vapen ser han förvrängningar och svek där sakkunniga utredare inte ser något klandervärt. Det är illa att rättsväsendet ska behöva slösa sin tid på en sådan sakframställan."
Stämningsansökan lämnas in till Héraðsdómur Reykjavíkur i dag klockan 10 lokal tid.