onsdag 28 oktober 2015

58 mil isländsk väg har försvunnit sedan 2004

Sedan 2004 har 584 kilometer isländsk väg försvunnit. Totalt handlar det om 922 sträckor som har avregistrerats genom Vegagerðin. Det vanligaste skälet till att vägar inte längre ingår i det allmänna vägnätet är att det inte längre finns några året runt-boende som behöver dem. Det framgår i ett interpellationssvar från inrikesminister Ólöf Nordal.

Inom loppet av tio år har alltså drygt 58 mil väg försvunnit från det officiella vägnätet. Därmed har Vegagerðin inte längre någon skyldighet att underhålla vägarna. Inte heller har verket någon möjlighet att begära pengar för att underhålla dem.

I många fall finns vägarna kvar även om de kan ha försvunnit från vissa kartor. Ansvaret för underhållet kan i stället ha övergått till privatpersoner eller kommuner. För att en väg inte längre ska anses utgöra en del av vägnätet måste Vegagerðin ansöka om ett sådant beslut. Det vanligaste skälet till att sådana ansökningar beviljas är att det inte längre finns några året runt-boende som behöver vägen.

Den kommun som mellan 2004 och 2014 förlorade mest väg var Borgarbyggð med 38,98 kilometer fördelade på 49 sträckor.

Frågan ställdes av framstegspartisten Líneik Anna Sævarsdóttir.

Här kan du läsa om en strid för att få ingå i det officiella vägnätet. Bilden visar Munaðarnesvegur, en del av väg 647 som leder till gården Munaðarnes i Árneshreppur som nu bara används som sommarbostad.