lördag 31 oktober 2015

Dagens citat

"När intrigen och berättelsen är klar vänder jag mig till språkbruket, dialogerna och personbeskrivningarna. Pysslar med det fram till sommaren. Jag anser att det är mycket viktigt att skriva ett vårdat språk eftersom jag alltid försöker skapa hyfsad skönlitteratur. Stilen behöver vara ren och tydlig, inte för mycket utsmyckning och adjektiven inte för många, eftersom kriminallitteratur enligt min mening inte minst är ett forum för poetiskt språk. Jag gör mitt bästa för att ha litterära toner i mina böcker och vill snarare nå läsaren genom texten och personernas själsliga våndor än spänningen, även om den förhoppningsvis också finns där. Jag har ibland sagt att morden bara är en bisak i mina berättelser."

Deckarförfattaren Arnaldur Indriðason i Morgunblaðið om sina arbetsmetoder.