fredag 9 oktober 2015

Domstol stoppar Arlas försäljning av skyr i Finland

Före veckans slut måste Arla plocka bort all skyr från butiker i Finland. Efter ett domstolsföreläggande tvingas mejerijätten att åtminstone tillfälligt upphöra med försäljningen. Det isländska mejeriet Mjólkursamsalan har i Finland varumärkesskyddat skyr. Skyddet innebär att ingen annan får marknadsföra en mejeriprodukt som heter just skyr.

Finland har snabbt utvecklats till den största marknaden i världen för skyr. I år väntas försäljningen uppgå till omkring 5 500 ton. Det är dubbelt så mycket som konsumtionen på Island.

De första åren exporterades skyr från Island till Finland. I dag är det dock skyr tillverkad på licens i Danmark som finns i finska butiker.

Under året har Arla lanserat skyr i flera europeiska länder. I somras började försäljningen i Finland. Indirekt förklarade företaget krig mot Mjólkursamsalan eftersom det isländska mejeriet har varumärkesskyddat ordet skyr. Efter lanseringen vände sig Mjólkursamsalan till domstol.

Efter ett domstolsföreläggande tvingas nu Arla att under veckan upphöra med försäljningen av skyr. Annars väntar ett vite på 500 000 euro, rapporterar Morgunblaðið.

Mjólkursamsalan hävdar att skyr inte är en allmänspråklig beteckning på en mjölkprodukt, utan en produkt framställd just enligt mejeriets recept. I Sverige pågår en liknande juridisk strid mellan Kavli och Skånemejerier. Kavlis utsikter att få behålla varumärkesskyddet är dock betydligt sämre eftersom det i svenskan - i synnerhet på Gotland - finns en kontinuerlig användning av ordet skyr åtminstone sedan 1700-talet. I Finland finns inte samma tradition.

Här kan du läsa mer om skyrkriget.