lördag 10 oktober 2015

Dyrare att gå på badhus i Reykjavík

900 isländska kronor kostar inträdet för en vuxen på Reykjavíks badhus. Höjningen på 250 kronor träder i kraft den 1 november. Däremot förändras inte priserna på rabattkort. Skälet till prishöjningen är kommunens svaga ekonomi. Självständighetspartiets företrädare avstod från att rösta när kommunstyrelsen behandlade förslaget.

För tio år sedan kostade inträdet till ett kommunalt badhus i Reykjavík 250 isländska kronor. Sedan dess har entréavgiften höjts i omgångar. Nu höjs avgiften på nytt. Från den 1 november kostar inträdet för en vuxen 900 isländska kronor. I dag är priset 650 kronor.

Sedan 2005 har inträdena höjts med 260 procent. Den här gången är det dock en höjning som främst siktar in sig på turister eftersom de utgör en majoritet av de besökare som köper enkelbiljetter. Priserna för olika rabattkort påverkas inte. Ett kort med tio besök kostar 4 300 kronor. Årskortet går på 31 000 kronor.

Inte heller höjs priset för barn. För barn i åldern 6 till 17 år kostar inträdet 140 isländska kronor.

Prishöjningen är ett av många förslag som ska bidra till att förbättra kommunens ekonomi. Vid omröstningen i kommunstyrelsen avstod Självständighetspartiets företrädare från att rösta.