måndag 26 oktober 2015

Gröna vänstern vill bryta förbindelser med Israel

Bojkotta israeliska varor och bryt de diplomatiska förbindelserna med Israel. Kontakterna och handeln ska inte återupptas förrän "Israels folkmord på palestinier" och ockupationen av Palestina har upphört. Det politiska målet klubbade Gröna vänstern under helgens landsmöte i Selfoss. Beslutet fördöms av den israeliske ambassadören Raphael Schultz.

När Gröna vänstern i helgen samlades i Selfoss rådde det ingen tvekan om att Katrín Jakobsdóttir skulle få nytt förtroende som ordförande. Någon motkandidat anmälde sig heller aldrig.

Däremot utmanades vice ordföranden Björn Valur Gíslason. Länge ryktades det om att Daníel Haukur Arnarsson tänkte kandidera. När han tog beslutet att inte ställa upp anmälde sig i stället Sóley Björk Stefánsdóttir, kommunpolitiker i Akureyri. Björn Valur Gíslason valdes om med 93 röster mot 50.

Utöver striden om posten som vice ordförande var det mest intressanta valet Una Hildardóttir som kassör. Hon är 24 år och har bland annat varit talesperson för Feministafélag Íslands. Inom partiet nämns hon ofta som ett framtidsnamn. Hon besegrade Ólafur Þór Gunnarsson, kommunpolitiker i Kópavogur och tidigare ersättare i alltinget.

Valet av Una Hildardóttir innebar dessutom att ett ungt namn tog plats i partiledningen. Många från ungdomsförbundet hade annars hoppats på 25-årige Daníel Haukur Arnarsson.

När Reykjavík nyligen beslutade att bojkotta varor från Israel väckte det internationell uppmärksamhet. Beslutet återkallades dock snabbt. Syftet var att bara stoppa handel med varor från av Israel ockuperade områden. Tanken från majoriteten i rådhuset är att i stället lägga ett sådant förslag.

Gröna vänstern vill alltså gå betydligt längre. Under landsmötet tog partiet ställning för en bojkott av israeliska varor. Vidare vill partiet bryta de diplomatiska förbindelserna med Israel. I uttalandet heter det att det israeliska folkmordet på palestinier bara kan stoppas genom att väcka internationell opinion mot våld och ockupation.

Inga isländska företag ska alltså handla med Israel tills Palestina är fritt. Syftet är enligt Gröna vänstern att med ekonomiska påtryckningar tvinga fram ett stopp för det israeliska våldet.

Landsmötet vill därför att Reykjavík på nytt lägger fram ett förslag på en bojkott av israeliska varor. Gröna vänsterns kommunpolitiker uppmanas nu på nytt att föreslå handelsstopp. Förslaget kommer från partiets ungdomsförbund och avdelningen på Suðurnes.

Israels ambassadör - som är stationerad i Norge - befinner sig för tillfället på Island just för att diskutera den bojkott som i en vecka gällde i Reykjavíks kommun. I ett uttalande säger han enligt Morgunblaðið att Gröna vänsterns påståenden om ett israeliskt folkmord på palestinier är "en nedrig lögn". Han hävdar att beslutet antingen är ett resultat av okunskap eller omoral:
"Att ta ställning på detta vis utan att ge den anklagade rättvis behandling tycks vara något från Stalins dagar eller dagens Nordkorea. Inte något från ett parti som bygger på demokratiska värderingar."
Under landsmötet sade Gröna vänstern nej till utvinning av olja och gas från Dreka­svæðið, ett område mellan Island och den norska vulkanön Jan Mayen. Den typen av industri anses förlegad och den är dessutom oförenlig med den globala uppvärmningen. I stället förespråkar partiet att Island fram till år 2050 ska ha hunnit bli en klimatneutral nation.

Vidare sade partiet nej till utvisning av asylsökande med hänvisning till Dublinkonventionen, nej till valfångst och ja till en översyn av grundlagen.