fredag 2 oktober 2015

Hanna Birna Kristjánsdóttir tar inte strid för omval

Hanna Birna Kristjánsdóttir ställer inte upp för omval som Självständighetspartiets vice ordförande. I ett uttalande skriver hon att hon inte vill att den medieläcka som tvingade bort henne från jobbet som inrikesminister ska diskuteras på nytt. Därmed ligger dörren öppen för Ólöf Nordal att ta över som vice ordförande.

Inför Självständighetspartiets landsmöte den 23 oktober har Hanna Birna Kristjánsdóttirs ställning inom partiet varit det stora frågetecknet. Med all sannolikhet kommer Bjarni Benediktsson att få nytt förtroende som ordförande och Guðlaugur Þór Þórðarson som sekreterare. Men stödet för Hanna Birna Kristjánsdóttir har kollapsat även internt.

För bara två och ett halvt år sedan var Hanna Birna Kristjánsdóttir partiets starkaste namn. Det var snarare artighet än styrkeförhållanden som gjorde att hon då inte petade ordföranden Bjarni Benediktsson före alltingsvalet 2013. Efter valsegern fick hon uppdraget som inrikesminister - trots att hon var ny i parlamentet.

Men sedan dess har hon hamnat ute i kylan. Nyligen aviserade Hanna Birna Kristjánsdóttir att hon tänkte kandidera till omval som vice ordförande. Hon såg valet som ett sätt att förnya partikamraternas förtroende.

Nu står det klart att Hanna Birna Kristjánsdóttir inte längre åtnjuter detta förtroende. Och i stället för att röstas bort av landsmötet väljer hon i stället att inte ställa upp.

De senaste veckorna har Ólöf Nordal, som tog över uppdraget som inrikesminister efter Hanna Birna Kristjánsdóttir, enligt Stundin utsatts för en massiv övertalningskampanj. Flera lokala partiföreningar har också uttalat sitt stöd för Ólöf Nordal. Samma sak har även flera tunga namn inom partiet gjort.

Ólöf Nordal har ännu inte meddelat om hon kandiderar. Enligt Fréttablaðið har det dock varit givet att Hanna Birna Kristjánsdóttir inte skulle ta upp kampen med henne om Ólöf Nordal faktiskt skulle ställa upp.

Personkemin mellan Ólöf Nordal och Bjarni Benediktsson finns dock där - till skillnad från hans frostiga relation till Hanna Birna Kristjánsdóttir. Innan Ólöf Nordal tillfälligt tog en paus från politiken var hon just vice ordförande under Bjarni Benediktssons ledarskap. Och när han behövde en ny inrikesminister ratade han hela alltingsgruppen och handplockade i stället Ólöf Nordal.

Det var en medieläcka från inrikesdepartementet som tvingade Hanna Birna Kristjánsdóttir att lämna uppdraget som minister. Samma läcka får henne nu att lämna uppdraget som vice ordförande.

Turerna kring skandalen har varit förödande för Hanna Birna Kristjánsdóttir. Det visade sig att hon gång på gång talat osanning inför alltinget, utsatt polis och andra myndigheter för påtryckningar, blandat sig i polisens utredning av medieläckan, misstänkliggjort advokater och Röda korset samt uppmanat tidningen DV - som avslöjade skandalen - att sparka flera journalister.

En lång rad frågor om Hanna Birna Kristjánsdóttirs agerande är alltjämt obesvarade. Hon har hela tiden hävdat att hon inte kände till att det var hennes närmaste medarbetare, Gísli Freyr Valdórsson, som låg bakom läckan och smutskastningen av namngivna asylsökande. Hon har dock vägrat infinna sig för nya utfrågningar om turerna - något som inte minskat de hittills obekräftade spekulationerna om att hon skulle ha haft kännedom om ursprunget till läckan redan från början.

Hanna Birna Kristjánsdóttir skriver på Facebook att hon inte vill att politiska strider ska förstöra för partiet. Hon säger att hon är tacksam för det stöd som hon har fått av partikamrater. Men det är alltså sannolikheten för att medieläckan på nytt blir aktuell som får henne att avstå från omval. Hon är dessutom besviken över att skandalen inte försvunnit från dagordningen:
"Jag hade med stolthet och glädje varit redo att fortsatt inneha ämbetet som vice ordförande. Jag hade också med stolthet och glädje deltagit i ett sakligt val och accepterat vilket resultat som än hade blivit vid landsmötet. Men när det nu är ett faktum att beslutet fortfarande framställs som något slags uppgörelse med den så kallade medieläckan så känner jag starkt att jag varken kan eller vill lägga ännu en strid om den saken på mitt parti, mig eller mina anhöriga. Jag upprepar hur beklagligt jag tycker att det är att denna två år gamla sak skulle bli som den blev, skulle önska att jag hade vetat det jag vet nu - men upprepar att jag under hela processen försökte göra det som jag vid varje tillfälle ansåg vara rätt och riktigt. Jag hade velat tro att partiet och människorna som jag har arbetat med och för i omkring tjugo år skulle bedöma mig efter fler måttstockar än de misstag som naturligtvis uppstår i en så svår sak, men känner starkt att det inte kommer att ske på detta landsmöte som jag anser borde handla om större framtidsfrågor."
Självständighetspartiets kommunförening i Rangárþing eystra har uppmanat alltingsledamoten Unnur Brá Kon­ráðsdótt­ir att kandidera till posten som vice ordförande.

Här kan du läsa mer om turerna kring Hanna Birna Kristjánsdóttir och medieläckan.