fredag 23 oktober 2015

Hanna Birna Kristjánsdóttir ville ha toppjobb i utlandet

Bjarni Benediktsson och Ólöf Nordal väntas i helgen väljas till ny ledarduo för Självständighetspartiet. Samtidigt lämnar tidigare inrikesministern Hanna Birna Kristjánsdóttir uppdraget som vice ordförande. När hon efter en läcka från departementet tog en paus från politiken försökte hon enligt Morgunblaðið att i stället få ett internationellt toppjobb.

När Bjarni Benediktsson för två och ett halvt år sedan förde Självständighetspartiet till regeringsmakten var det interna stödet bräckligt. Partiets stjärna i vardande var Hanna Birna Kristjánsdóttir som för första gången gett sig in i rikspolitiken. Och hon gjorde det genom en överlägsen seger i provvalet i Reykjavík.

Då tycktes det givet att hon så småningom skulle ta över som partiledare efter Bjarni Benediktsson. Men en medieläcka från hennes eget departement förändrade allt. Efter ett år av lögner tog en av hennes närmaste medarbetare på sig ansvaret för en medieläcka som syftade till att smutskasta namngivna asylsökande.

Efter erkännandet hamnade fokus på Hanna Birna Kristjánsdóttirs hantering av skandalen. Hon fick snart svidande kritik för sitt agerande - med upprepade osanningar från alltingets talarstol, smutskastning av myndigheter, försök att påverka polisutredningen och uppmaningar att journalister som granskade härvan skulle få sparken.

Hanna Birna Kristjánsdóttir avgick som inrikesminister, men återvände efter en lång paus till sin plats i alltinget. Nu uppger Morgunblaðið att hon hade siktet inställt betydligt högre än så.

Först ska hon ha försökt få ett nytt ministerjobb, men fått nobben av Bjarni Benediktsson. Därefter vände hon sig till utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson med förhoppningen om att kunna få ett internationellt toppjobb - till exempel som ambassadör. Även där blev det nej.

I stället satte hon sig alltså på nytt i alltinget, men som en vanlig ledamot. När parlamentet återsamlades i september i år fick hon överta ordförandeskapet för utrikesnämnden från Birgir Ármannsson. Inte för att det fanns något missnöje med honom, men kanske kände Bjarni Benediktsson ändå ett behov av att på något sätt kompensera henne. Inte minst eftersom hon ledde Självständighetspartiet till valseger i södra Reykjavík, medan Birgir Ármannsson knep det nionde mandatet i norra Reykjavík.

Inför helgens landsmöte sade Hanna Birna Kristjánsdóttir först att hon på nytt skulle kandidera till vice ordförande. Uppenbarligen hade hon inte insett hur hennes interna stöd kollapsat efter skandalläckan. Än mindre tycks hon ha insett detta i våras då hon på nytt ville ha en ministerpost.

Det är snarast för att slippa skammen att bli bortröstad som Hanna Birna Kristjánsdóttir inte ställer upp. Ny vice ordförande blir med all sannolikhet Ólöf Nordal, som av Bjarni Benediktsson handplockades till jobbet som Hanna Birna Kristjánsdóttirs efterträdare som inrikesminister.

I dagsläget finns inga motkandidater till Bjarni Benediktsson eller Ólöf Nordal. Alltingsledamoten Unnur Brá Konráðsdóttir har övervägt att ställa upp i valet som vice ordförande, men har ännu inte lämnat besked. Att det har dröjt utesluter inte en kandidatur. Hade stödet varit så starkt att hon hade haft möjlighet att besegra Ólöf Nordal är det dock troligt att hon hade lämnat besked tidigare.

Landsmötet börjar i Laugardalshöll i Reykjavík i dag och avslutas på söndag. Då väljs också partiledningen. Landsmötet väntas besökas av omkring 1 100 delegater från hela landet. Fredagens viktigaste programpunkt är ordföranden Bjarni Benediktssons inledningstal som börjar 16.30 lokal tid (18.30 svensk tid) och direktsänds över nätet.

Här kan du läsa mer om turerna kring Hanna Birna Kristjánsdóttir.