torsdag 8 oktober 2015

Illugi Gunnarsson tiger om anklagelser om korruption

I snart ett halvår har Illugi Gunnarsson tigit om sina kopplingar till Orka Energy och OG Capital. Men kraven på att kultur- och utbildningsministern träder fram och bemöter anklagelserna om korruption blir allt starkare. Samtidigt som han gett Orka Energy fördelar är han i beroendeställning till bolagets ägare.

När Illugi Gunnarsson under 2010 och 2011 tillfälligt lämnade alltinget var det på grund av en brottsutredning mot Glitnirs Sjóður 9, där han satt i styrelsen. Efter beskedet att utredningen inte skulle leda till åtal återvände han till politiken. Under pausen arbetade Illugi Gunnarsson för energibolaget Orka Energy.

I våras reste Illugi Gunnarsson till Kina. Med på resan fanns företrädare för Orka Energy och Marel, där det senare företaget bjöds in bara ett par dagar före avfärden. Orka Energy fick därmed möjlighet att träffa det statliga kinesiska energibolaget Sinopec. Sedan kultur- och utbildningsministern öppnat dörren undertecknades ett samarbetsavtal mellan bolagen.

Orka Energy ägs av Haukur Harðarson, en islänning bosatt i Vietnam. Bolaget uppstod ur spillrorna av Reykjavík Energy Invest, det kommunala energibolaget Orkuveita Reykjavíkurs havererade investeringsprojekt. Orka Energy köpte alla tillgångar från Reykjavík Energy Invest utan att affären utannonserades.

Bolaget ägnar sig åt att sälja energilösningar i Asien. När Illugi Gunnarsson jobbade för Orka Energy var han baserad i Singapore och hade Sydostasien som arbetsfält.

Illugi Gunnarsson var en av de politiker som förlorade stora summor på finanskraschen. Gång på gång är det Haukur Harðarson som trätt in och undsatt honom.

Sedan Illugi Gunnarsson utsetts till kultur- och utbildningsminister sålde han sin bostad på Ránargata i Reykjavík. Köpare var Haukur Harðarson. Han köpte även ministerns bolag OG Capital. Illugi Gunnarsson betalar en hyra på 225 000 isländska kronor i månaden, vilket är strax under marknadshyran.

Uthyrningen av lägenheten är ingen lysande affär för OG Capital. Bostaden är värderad till 52 miljoner isländska kronor, men köptes för 53,5 miljoner. OG Capital gjorde enligt Stundin förra året en förlust på 125 000 kronor. Med tanke på hur snabbt och mycket hyrorna stigit i Reykjavík de senaste åren lär OG Capital vara en av få uthyrare som inte tjänar pengar på verksamheten.

Men affärerna mellan Haukur Harðarson och Illugi Gunnarsson slutar inte där. Kultur- och utbildningsministern har även fått ett lån på tre miljoner isländska kronor, rapporterar Stundin. Dessutom har Illugi Gunnarsson bjudits på fiske i Vatnsdalsá under högsäsongen, en förmån som är värd hundratusentals isländska kronor.

I snart ett halvår har alltså Illugi Gunnarsson duckat för alla frågor om kopplingarna till Orka Energy och OG Capital. Han har under samma period vägrat att ställa upp på direktsända intervjuer. Och han har bara gett intervjuer mot löften om att inga frågor om hans affärer med Haukur Harðarson ska ställas. Illugi Gunnarsson svarar heller inte i telefon.

Stundin är det medium som ställt flest frågor till ministern om affärerna. Men även RÚV, DV och Vísir har utan framgång försökt få honom att kommentera kopplingarna.

Samtidigt står det klart att Illugi Gunnarsson befinner sig på allt tunnare is. Att försöka undvika mediernas frågor är ingen hållbar strategi. Inte minst eftersom det blir allt tydligare att han befinner sig i beroendeställning till Haukur Harðarson, samme man som närmast fick ministern som en personlig följeslagare och dörröppnare under en affärsresa till Kina.

Páll Magnússon, tidigare chef för RÚV, skriver i Fréttablaðið att Illugi Gunnarssons kontakter med Orka Energy är ett uppenbart fall av "politisk korruption". Han jämför Orka Energy-skandalen med den medieläcka som tvingade bort Hanna Birna Kristjánsdóttir från uppdraget som inrikesminister:
"Hon kunde dock mot ett bestämt mål ursäkta sig med misstag, dåligt omdöme, erfarenhetsbrist och oförståndiga assistenter och rådgivare. Så är inte fallet med utbildningsministern. Där är korruptionen uppenbar och har inget skydd av misstag eller dåligt omdöme. Detta var en uttänkt och bestämd avsikt från ministern om en politisk tjänst för en personlig."
Sigríður Hallgrímsdóttir är Illugi Gunnarssons assistent. Det senaste året har hon i princip varit lika omöjlig att få tag på som ministern. Efter att ha läst Páll Magnússons artikel vaknade hon dock till liv på Facebook. Där hävdade hon att den förre RÚV-chefen skrev som han gjorde eftersom han var missnöjd med beslut som Illugi Gunnarsson fattat:
"Kanske skulle Páll Magnússon snarare titulera sig 'missnöjd tidigare radiochef'."
Sigríður Hallgrímsdóttir raderade snart inlägget, men inte innan Kjarninn hann spara det.

Trots att Illugi Gunnarsson kommer att tvingas att bemöta anklagelserna om korruption befinner han sig i ett bättre läge än Hanna Birna Kristjánsdóttir. Till skillnad från henne har han nämligen partiledaren Bjarni Benediktssons stöd. Illugi Gunnarsson tillhör ordförandens förtrogna - medan Hanna Birna Kristjánsdóttirs popularitet närmast gjorde henne till en fiende i de egna leden.

Bjarni Benediktssons uttalanden om förtroende för Hanna Birna Kristjánsdóttir kom bara halvhjärtat och på direkta frågor. Både han och Illugi Gunnarsson tillhörde en krets inom Självständighetspartiets topp som knappast sörjde inrikesministerns avgång.

Så kommer det inte att bli den här gången. Illugi Gunnarsson kommer att få Bjarni Benediktssons uttalade stöd. Frågan är bara om det räcker. Kanske kan Illugi Gunnarsson klamra sig fast vid posten som kultur- och utbildningsminister mandatperioden ut, men skandalen kommer att bli en belastning för honom vid ett nytt provval.

Anklagelserna om korruption drabbar även Självständighetspartiet. För många väljare bekräftar Illugi Gunnarssons agerande att det i partitoppen finns politiker som främst tjänar egna och närståendes intressen snarare än allmänhetens.

Ännu ett skäl till att det knakar rejält i isen under Illugi Gunnarsson är att han inte tagit upp alla affärer i den förteckning över ekonomiska intressen som är en skyldighet för alla alltingspolitiker. Därmed framstår det också som att han försökt dölja sina kopplingar och sin beroendeställning till Orka Energy och OG Capital.

Här kan du läsa mer om Illugi Gunnarsson.