tisdag 20 oktober 2015

Illugi Gunnarssons vän gav nödlån - och fick styrelsepost

Ett lån från Sparisjóður Vestfirðinga räddade Illugi Gunnarsson undan en utmätning. Den som gick med på att använda hans redan överbelånade bostad i Reykjavík som säkerhet för lånet var Eiríkur Finnur Greipsson. När Illugi Gunnarsson blivit kultur- och utbildningsminister fick vännen Eiríkur Finnur Greipsson en plats i public service-bolaget RÚV:s styrelse.

Kultur- och utbildningsminister Illugi Gunnarsson tiger nu på nytt om sina affärer med Haukur Harðarson och Orka Energy. Klart är att han jobbat för Haukur Harðarsons bolag och att han som statsråd medverkat vid för bolaget avgörande möten med företrädare för den kinesiska staten.

Samme Haukur Harðarson såg till så att Illugi Gunnarsson på grund av ekonomiska problem inte behövde flytta från bostaden på Ránargata i Reykjavík. I stället köpte han fastigheten av honom till ett överpris för att sedan hyra ut den till Illugi Gunnarsson till strax under marknadspris. Förra året var uthyrningen till och med en förlustaffär för Haukur Harðarson.

Illugi Gunnarsson är just nu hårt ansatt på grund av sina affärer med Orka Energy. Han är alltså inte bara ekonomiskt beroende av Haukur Harðarson - en person som han beskriver som en av sina bästa vänner - utan har även i sin roll som statsråd agerat dörröppnare åt vännens företag på den viktiga kinesiska marknaden.

De uppgifter som Illugi Gunnarsson nu vägrar att kommentera är en betalning från Orka Energy till OG Capital på 1,2 miljoner isländska kronor. OG Capital var Illugi Gunnarssons eget bolag som senare köptes av Haukur Harðarson och som i dag används för uthyrningen av bostaden på Ránargata. Enligt Stundin ska betalningen från Orka Energy gälla jobb som Illugi Gunnarsson utfört för bolaget under 2012 - när han återvänt till alltinget efter en tillfällig paus. Om uppgifterna är korrekta har ministern ljugit om sina uppdrag för Orka Energy.

Samtidigt kommer nya uppgifter om vänskapskorruption. Illugi Gunnarsson hade ekonomiska problem långt före finanskraschen. Senhösten 2007 var bostaden på Ránargata enligt Stundin redan överskuldsatt samtidigt som en utmätning på 7 miljoner isländska kronor hotade.

In trädde då Eiríkur Finnur Greipsson, dåvarande biträdande chef för Sparisjóður Vestfirðinga. Redan hösten 2006 godkände han bostaden som en säkerhet för ett nytt lån hos Landsbanki på 36,9 miljoner isländska kronor.

Under 2007 fick Illugi Gunnarssons fru ett lån från Sparisjóður Vestfirðinga på 4,7 miljoner. Pengarna använde paret till att undvika den utmätning som Glitnir begärt. Banken lade senare ned kravet. Utan lånet hade Illugi Gunnarsson förlorat bostaden i Reykjavík.

I januari i år utsåg Illugi Gunnarsson partikamraten och vännen Eiríkur Finnur Greipsson till ledamot av public service-bolaget RÚV:s styrelse. Någon tidigare erfarenhet av mediebranschen hade inte Eiríkur Finnur Greipsson.

I förra veckan gick Eiríkur Finnur Greipsson ut och backade upp sin vän. Han dömde ut medierapporteringen om Illugi Gunnarssons affärer och ansåg att Stundin inte respekterade ministerns rätt till ett privatliv. Han undrade också om det var fel att han fått styrelseuppdraget för RÚV bara på grund av vänskapen med Illugi Gunnarsson.

Nu tycks det som att Eiríkur Finnur Greipsson gör som Illugi Gunnarsson och tiger. Han vill i Stundin varken kommentera lånet eller utnämningen till RÚV:s styrelse.

Finansminister Bjarni Benediktsson, som också är Självständighetspartiets ledare, säger till RÚV att han inte anser att Illugi Gunnarsson gjort något olämpligt. I stället har han agerat som andra ministrar genom att försöka främja isländska affärsintressen i utlandet:
"Jag anser att det är helt uppenbart att han inte någon gång har överskridit vad som är lämpligt när det gäller att dra fram företag eller något liknande under hans besök till Kina. Det är huvudsaken i denna fråga."
Här kan du läsa mer om turerna kring Illugi Gunnarsson.