lördag 3 oktober 2015

Jóhanna Sigurðardóttir är Islands bästa statsminister

Socialdemokraten Jóhanna Sigurðardóttir är den isländska statsminister som har skött sig bäst av de sex senaste. Hon fick 2009 ansvaret för att sanera statsfinanserna efter finanskraschen hösten 2008. Tvåa är självständighetspartisten Davíð Oddsson och trea framstegspartisten Steingrímur Hermannsson. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av RÚV.

Efter bankkollapsen senhösten 2008 dröjde det inte länge innan regeringssamarbetet mellan Socialdemokraterna och Självständighetspartiet havererade. Jóhanna Sigurðardóttir bars inte bara fram till ordförandeskapet i det egna partiet. Hon blev också statsminister med den allt annat än tacksamma uppgiften att hantera konsekvenserna av kraschen.

Efter drygt fyra år som regeringschef lämnade Jóhanna Sigurðardóttir politiken våren 2013. Av den popularitet som förde henne till makten fanns inte mycket kvar.

Ändå är det uppenbart att många islänningar uppskattar Jóhanna Sigurðardóttirs insatser. Hela 43,1 procent anser att hon är den statsminister som har skött sig bäst av de sex senaste i landet. Möjligen kan siffran påverkas av att de övriga fem alla är högerpolitiker.

Näst bästa statsministern är Davíð Oddsson med 27,7 procent. Självständighetspartisten var regeringschef i hela tretton år, mellan 1991 och 2004. Davíð Oddsson är än i dag en kontroversiell politiker. För somliga var han den som öppnade dörren mot Europa och mot ekonomiskt välstånd, för andra är han huvudarkitekt av misslyckade privatiseringar som lade grunden för finanskrisen.

Trea är framstegspartisten Steingrímur Hermannsson med 12,1 procent. Han var statsminister i två omgångar: 1983-87 och 1988-91.

Den sittande statsministern, framstegspartisten Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, får 9,5 procent för det ledarskap han utövat sedan 2013. Självständighetspartisten Geir H. Haarde (2006-09) får 5,3 procent och framstegspartisten Halldór Ásgrímsson (2004-06) får 2,3 procent.

Av de tillfrågade svarade 68,7 procent på frågan. Av dessa uppgav 15,6 procent att ingen av de sex statsministrarna hade skött sig bäst.