onsdag 14 oktober 2015

Jóhanna Sigurðardóttir i grundlagsbråk med efterträdareNär Árni Páll Árnason som nyvald ledare för Socialdemokraterna gav upp försöken om att våren 2013 driva igenom en ny grundlag före valet möttes beskedet i de egna leden med förvåning och besvikelse. Inte minst hade företrädaren Jóhanna Sigurðardóttir haft som mål att klubba en ny grundlag innan hon lämnade politiken.

Beskedet kom inte bara som en överraskning för Jóhanna Sigurðardóttir. Hon ansåg dessutom att hon blev förd bakom ljuset. Árni Páll Árnason ska ha sagt att han hade alltingsgruppen bakom sig i beslutet, men så var inte fallet.

Samtidigt har många hävdat att Árni Páll Árnason i själva verket var den som tvingades att inse fakta. Arbetet hade påbörjats för sent och mötte för hårt motstånd för att det skulle finnas några realistiska förhoppningar om att faktiskt kunna driva igenom en ny grundlag före valdagen.

Dispyten mellan de två är en del av dokumentären Jóhanna - síðasta orrustan som premiärvisas på Bíó Paradís i Reykjavík i morgon. Här kan du läsa mer om filmen.