onsdag 7 oktober 2015

Kommuntopp avgår - misstänks för förskingring i sparbank

Magnús Jónasson avgår som ordförande för kommunfullmäktige i Fjallabyggð. Han lämnar också sin plats i fullmäktige. Som kontorschef för Afl Sparisjóður i Siglufjörður misstänks han ha förskingrat stora belopp. Magnús Jónasson uppges ha erkänt att han gjort sig skyldig till förskingring. Ytterligare en person misstänks för samma brott.

När kommunfullmäktige i Fjallabyggð i eftermiddag samlas till ett extrainsatt möte kommer ordföranden Magnús Jónasson att lämna sitt uppdrag. Han kommer också att lämna platsen i fullmäktige. Skälet är alltså att han misstänks för förskingring.

Fram till i somras var Magnús Jónasson kontorschef för Afl Sparisjóður i Siglufjörður. I samband med en omorganisation tvingades han lämna sitt jobb. Arion Banki hade då fått tillstånd att ta över sparbanken eftersom den inte levde upp till lagens krav på eget kapital.

Afl Sparisjóður gjorde förra året en förlust på 189 miljoner isländska kronor. Vid årsskiftet var det egna kapitalet 7,28 procent, alltså lägre än lagstadgade 8 procent. En genomgång av sparbankens utlåning visade dessutom att den behövde skrivas ned med 454 miljoner. Därmed försämrades det ekonomiskal läget ytterligare.

Det ska enligt uppgifter ha varit i samband med att Afl Sparisjóðurs svaga ekonomi granskades som Fjármálaeftirlitið, den isländska finansinspektionen, började att intressera sig för hur verksamheten skötts. Nyligen genomförde ekobrottsåklagaren en husrannsakan. Två personer greps och delgavs misstanke om förskingring. En av dem är alltså Magnús Jónasson.

Vilka summor det gäller är inte känt. Det uppges dock handla om stora belopp och brott som ska ha skett vid flera tillfällen. Enligt Vísir ska Magnús Jónasson ha erkänt förskingringen. Ingen av de två misstänkta begärdes häktade efter förhören eftersom åklagaren ansåg att det inte fanns behov av det. Ingen av dem tros alltså kunna försvåra utredningen trots att de är på fri fot.

Det är heller inte känt vem som misstänks utöver Magnús Jónasson. Stundin uppger dock att förskingringen ska gälla Bás, ett företag som bland annat deltog i byggandet av tunneln Héðinsfjarðargöng mellan Siglufjörður och Ólafsfjörður. Hans hustru sköter Rás bokföring och äger dessutom 10,4 procent av företaget.

I kommunfullmäktige representerar Magnús Jónasson lokalpartiet Fjallabyggðarlistinn. Partiet fick i valet förra våren 28,8 procent av rösterna och två mandat. De bildar majoritet tillsammans med Socialdemokraterna som med 25,7 procent av rösterna också fick två platser i fullmäktige.

Oppositionen i Fjallabyggð utgörs av Självständighetspartiet med två mandat och Framstegspartiet med ett mandat. Våren 2014 var första gången som Fjallabyggðarlistinn ställde upp i kommunalvalet.

Efter att Magnús Jónassons avskedsansökan behandlats utses vid dagens möte i kommunfullmäktige en ny företrädare för Fjallabyggðarlistinn.

Här kan du läsa mer om Sparisjóður Afl.