måndag 12 oktober 2015

Korruptionsanklagade Illugi Gunnarsson tänker inte avgåDen korruptionsanklagade Illugi Gunnarsson hävdar att den gode vännen Haukur Harðarson och hans företag Orka Energy inte fått någon specialbehandling. Trots att kultur- och utbildningsministern medger att det var ett misstag att försöka undvika medierna återstår en rad frågetecken som Illugi Gunnarsson inte lyckats räta ut.

I ett halvår gömde sig kultur- och utbildningsminister Illugi Gunnarsson för de isländska medierna. Han vägrade att ställa upp på direktsända intervjuer och krävde löften av skrivande journalister att de inte skulle fråga om hans kopplingar till Orka Energy och bolagets ägare Haukur Harðarson. I torsdags tvingades han bryta tystnaden i alltinget.

Bakgrunden till att Illugi Gunnarsson kopplas till korruption är hans tidigare anställning vid Orka Energy, ett bolag ägt av Haukur Harðarson. Sedan han blev statsråd har han under en resa till Kina presenterat Orka Energy för det statliga kinesiska energibolaget Sinopec, en möjlighet få andra isländska företag har fått.

Samtidigt hyr Illugi Gunnarsson sin bostad i Reykjavík av Haukur Harðarson. Han sålde den till sin nära vän när han hade ekonomiska problem. Nu hyr Illugi Gunnarsson bostaden till en hyra strax under marknadspris. Förra året gjorde Haukur Harðarson en förlust på uthyrningen. Vidare har det förekommit uppgifter om att Illugi Gunnarsson fått ett lån på tre miljoner isländska kronor från Orka Energy och att han ska ha bjudits med på en dyr fisketur till Vatnsdalsá tillsammans med Haukur Harðarson.

Mot slutet av förra veckan blev det mediala trycket mot ministern så hårt att han tvingades att träda fram. Det började i torsdags då han i alltinget fick en fråga om Orka Energy från Piratpartiets Ásta Guðrún Helgadóttir. Illugi Gunnarsson sade då att han själv betalat för fisket i Vatnsdalsá.

Illugi Gunnarsson gav också en kort intervju till RÚV i torsdags. Han sade då att han inte funderat på att avgå. Han hävdade att det inte var något konstigt med att han hjälpt Orka Energy i Kina. En lång rad ministrar har sedan tidigare enligt Illugi Gunnarsson på samma sätt försökt öppna dörrar för isländska företag. När han fick frågor om det påstådda lånet avslutade han intervjun och hänvisade till en artikel som skulle publiceras i Fréttablaðið på fredagen.

Torsdagens svar uppenbarade ministerns försvarslinje. Han hade varken gjort något olämpligt eller varit ekonomiskt beroende av Orka Energy eller Haukur Harðarson. Och när han trädde fram på riktigt gjorde han det i Fréttablaðiðs fredagsintervju, som traditionellt brukar vara det som på isländska kallas drottningaviðtal, alltså en 'drottningintervju' eftersom de i regel är befriade från kritiska frågor. Så var även intervjun med Illugi Gunnarsson. De journalister som däremot i ett halvår jagat honom och ställt frågor om hans affärer har inte fått några svar.

I Fréttablaðið sade Illugi Gunnarsson att det var ett misstag av honom att inte redan från början svara på mediernas frågor. Han hävdade dock att han inte hade något att dölja. Kritiken mot att Orka Energy inte har någon verksamhet på Island bemötta han med att bolaget köpt konsulttjänster av isländska företag för stora summor. Han ville fortfarande inte svara på några frågor om lånet med hänvisning till att det gällde hans privatekonomi.

Illugi Gunnarssons enda planerade framträdande blev dock snart ett till när kritiken och frågorna inte tystnade. På fredagskvällen dök han upp i Stöð 2 och sade att han inte lånat några pengar från Orka Energy. I stället handlade det om ett förskott på lönen. Han hade också med sig lönebeskedet till Stöð 2. Det dröjde alltså inte länge innan han övergav synen på sin privatekonomi.

På fredagen gick också Arctic Green Energy - som tidigare hette Orka Energy - ut i ett pressmeddelande och sade att Illugi Gunnarsson inte hade någon skuld till bolaget. I övrigt vill ägaren Haukur Harðarson inte svara på några frågor om affärerna med Illugi Gunnarsson.

En lång rad frågor återstår dock om Illugi Gunnarssons kopplingar till Orka Energy och Haukur Harðarson.

Energifrågor ligger inte på kultur- och utbildningsministerns bord. Ändå har Illugi Gunnarsson vid tre tillfällen medverkat vid avgörande möten mellan Kina och statliga kinesiska bolag och Orka Energy. Det första ägde rum på Island i december 2013, då Orka Energy undertecknade ett samarbetsavtal med mångmiljonstaden Xianyang och Sinopec. I mars i år besökte han i sällskap med Haukur Harðarson en energianläggning delägd av Orka Energy i Xiong. På samma resa träffade han tillsammans med Haukur Harðarson Sinopecs styrelseordförande Fu Chengyu.

Illugi Gunnarsson anser alltså att det inte finns några ekonomiska intressen som binder honom till Haukur Harðarson, en person som han i Fréttablaðið beskriver som en av sina bästa vänner. Att Haukur Harðarson först ser till så att Illugi Gunnarsson kan bo kvar genom att köpa hans bostad och därefter hyra ut den mot förlust betraktar alltså ministern inte som något ekonomiskt beroende.

Haukur Harðarsons uthyrning är kanske en väntjänst. Med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut i Reykjavík i dag lär han vara en av få hyresvärdar som går med förlust på uthyrningen. Hade han varit intresserad hade han kunnat hyra ut lägenheten på Ránargata till betydligt högre priser.

När Illugi Gunnarsson öppnat dörrar åt Orka Energy i Kina har det enligt ministern inte handlat om någon väntjänst. Men det är en relevant fråga hur just kultur- och utbildningsministern vid inte mindre än tre tillfällen råkat dyka upp när det gäller export av energiteknologi från Orka Energy.

Illugi Gunnarsson har tydligt aviserat att han inte tänker avgå. Med all sannolikhet kommer han att backas upp av Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Till skillnad från när det blåste storm runt tidigare inrikesministern Hanna Birna Kristjánsdóttir är Illugi Gunnarsson en person som Bjarni Benediktsson inte vill bli av med.

Debatten om Illugi Gunnarssons affärer kommer dock inte att tystna än. I alltinget väntar interpellationer från Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir och Gröna vänsterns Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir.

När Hanna Birna Kristjánsdóttir för en månad sedan sade att hon siktade på omval som Självständighetspartiets vice ordförande hade hon uppenbarligen själv inte insett att stödet för henne rämnat även i de egna leden. Illugi Gunnarssons besked kan så småningom få samma effekt.

Kanske kan han sitta kvar mandatperioden ut. När det blir dags för provval kan skandalerna och halvsanningarna ha blivit så betungande att han inte längre får någon plats i alltinget. Men vem vet. Kanske väntar då åter ett jobb inom Orka Energy på Illugi Gunnarsson.

Här kan du läsa mer om korruptionsanklagelserna mot Illugi Gunnarsson.