fredag 9 oktober 2015

Landsbanki-chefer fälls för marknadsmissbruk

När Landsbanki dagarna före finanskraschen lånade ut miljardbelopp till bolagen Imon och Azalea Resources följdes inte regelverket om utlåning. Dessutom syftade affärerna till att föra aktiemarknaden bakom ljuset. Det fastslår Hæstiréttur Íslands som dömer tidigare toppcheferna Sigurjón Þ. Árnason, Elín Sigfúsdóttir och Steinþór Gunnarsson till fängelse.

I slutet av september och början av oktober 2008 sålde Landsbanki aktier i den egna banken till bolagen Imon och Azalea Resources. Totalt skulle affären vara värd 13 miljarder isländska kronor, men bara den första delen hann genomföras före kraschen. Den var ett lån till Imon på 5,1 miljarder.

Inget av bolagen riskerade något med affären. Landsbanki lånade ut hela köpesumman till Imon och Azalea Resources. Den enda säkerheten för utlåningen var aktierna i den egna banken.

Den 3 oktober 2008 meddelade Landsbanki börsen i Reykjavík att de två bolagen köpt in sig i banken. Landsbanki teg dock om affärens upplägg. Banken berättade inte att affären var riskfri för köparna och att Landsbanki stod för hela risken.

Lånet till Imon gick förlorat i samband med finanskraschen eftersom aktierna i Landsbanki då blev värdelösa. Bankdirektören Sigurjón Þ. Árnason åtalades senare tillsammans med toppcheferna Elín Sigfúsdóttir och Steinþór Gunnarsson för affären.

Enligt åtalet måste det ha varit uppenbart för toppcheferna att utlåningen bröt mot de interna reglerna eftersom det inte fanns tillräcklig säkerhet för lånet. Därmed äventyrade de bankens ekonomi. Dessutom fick aktiemarknaden en felaktig uppfattning om Landsbankis finansiella situation eftersom banken meddelade affären utan att berätta om det för köparna riskfria upplägget.

De åtalade hävdar tvärtom att affären var bra för Landsbanki. De nya aktieägarna förbättrade bankens läge.

I Héraðsdómur Reykjavíkur dömdes Steinþór Gunnarsson till nio månaders fängelse, varav sex månader var villkorliga. Sigurjón Þ. Árnason och Elín Sigfúsdóttir friades helt. Men Hæstiréttur Íslands fäller nu alla tre. Samtliga döms mot sitt nekande.

Sigurjón Þ. Árnason får tre och ett halvt års fängelse för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. Åklagaren yrkade i rätten på minst fem års fängelse. Han ska också betala drygt 28 miljoner isländska kronor i rättegångskostnader.

Elín Sigfúsdóttir får ett och ett halvt års fängelse för trolöshet mot huvudman och delaktighet i marknadsmissbruk. Åklagaren ansåg att straffet skulle vara minst fyra års fängelse. Hon ska stå för rättegångskostnader på drygt 21 miljoner.

Domen mot Steinþór Gunnarsson skärps till nio månaders fängelse utan någon villkorlig del. Brottsrubriceringen är marknadsmissbruk. Även här yrkade åklagaren på minst fyra års fängelse. Hans rättegångskostnader landar på drygt 10 miljoner.

Det är andra gången som Sigurjón Þ. Árnason döms för brottslighet med koppling till finanskraschen. I november förra året fälldes han för marknadsmissbruk. Straffet blev då tolv månaders fängelse, varav nio månader villkorligt. Den domen har överklagats till Hæstiréttur Íslands.

Här kan du läsa mer om åtalet mot Landsbanki-cheferna och här kan du läsa domen i sin helhet.