tisdag 13 oktober 2015

Nu är Piratpartiet störst även i Reykjavík

Hela 27,5 procent av Reykjavíkborna tänker lägga sin röst på Piratpartiet i nästa kommunalval. Sedan valet förra våren har stödet för Piratpartiet ökat med 21,6 procentenheter i kommunen. Partiet är därmed större än både Socialdemokraterna och Självständighetspartiet. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Det senaste halvåret har Piratpartiet varit störst på Island i rikspolitiken. I huvudstaden Reykjavík är stödet starkast. Där sympatiserar fyra av tio väljare med Piratpartiet.

Men i kommunpolitiken är läget annorlunda. Socialdemokraterna med borgmästaren Dagur B. Eggertsson är betydligt populärare i kommunen än vad partiet är på riksnivå under ledning av Árni Páll Árnason. Sannolikt är Socialdemokraternas starka ställning i Reykjavík till stor del en följd av samarbetet med Bästa partiet under förra mandatperioden.

Inom rikspolitiken har piraten Helgi Hrafn Gunnarsson blivit en favorit för många för sin förmåga att tala klarspråk i alltingets talarstol. I rådhuset i Reykjavík har partikamraten Halldór Auðar Svansson - Piratpartiets enda företrädare i fullmäktige - inte lyckats nå samma genomslag.

Från att vara minst i fullmäktige blir nu Piratpartiet alltså största parti i kommunen. I Reykjavík har partiet stöd av 27,5 procent av väljarna. Sedan valet i maj förra året har stödet alltså ökat med hela 21,6 procentenheter.

Socialdemokraterna är alltjämt betydligt starkare i Reykjavík än i övriga landet. Inom rikspolitiken ligger opinionssiffrorna just nu på runt 10 procent. I kommunen är det däremot 24,7 procent som sympatiserar med partiet. Jämfört med valresultatet är det en tillbakagång med 7,2 procentenheter.

Även Självständighetspartiet backar. Stödet är nu 23,4 procent, en minskning med 2,3 procentenheter.

Gröna vänstern är tillsammans med Piratpartiet det parti som går framåt i opinionen. Partiet får 11 procent, en uppgång med 2,7 procentenheter.

Ljus framtid krisar inte bara i rikspolitiken. Även i rådhuset i Reykjavík minskar stödet. Nu sympatiserar 8,1 procent av huvudstadens väljare med partiet, en nedgång med 7,5 procentenheter.

Framstegspartiet tog sig in i fullmäktige efter en valrörelse som sista veckorna präglades av främlingsfientliga utspel riktade mot muslimer. Sedan dess har väljarstödet mer än halverats. Framstegspartiet får nu 4,4 procent, ett ras med hela 6,3 procentenheter.

Normalt krävs det ungefär 5 procent av rösterna för att få en plats i fullmäktige i Reykjavík. I samband med nästa val utökas dock antalet platser i fullmäktige från dagens 15 till mellan 23 och 31. Det troligaste är att det blir 31 platser. Utökningen av antalet mandat hänger samman med kommunens storlek och är lagstadgad.

Att fullmäktige blir större skulle rädda ett mandat för Framstegspartiet. Med bara femton platser skulle däremot partiet bli utan representant i rådhuset.

Om fullmäktige utökas till 23 platser skulle det ge Piratpartiet sju mandat, Socialdemokraterna får sex mandat, Självständighetspartiet får fem mandat, Gröna vänstern får två mandat och Ljus framtid får två mandat.

I dag styrs Reykjavík av en koalition mellan Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet. Tillsammans har de fyra partierna nio av femton mandat i fullmäktige. Om detta vore ett valresultatet skulle den sittande majoriteten få 17 av 23 mandat.

Här kan du läsa mer om opinionsläget inom rikspolitiken.