måndag 5 oktober 2015

Ólöf Nordal vill bli Självständighetspartiets vice ordförande

Ólöf Nordal vill på nytt bli vice ordförande för Självständighetspartiet. Beskedet kommer sedan Hanna Birna Kristjánsdóttir meddelat att hon inte ställer upp för omval. Unnur Brá Konráðsdóttir pekas ut som en tänkbar utmanare till Ólöf Nordal. Hon har dock ännu inte bestämt sig för om hon tänker kandidera. En ny partiledning väljs vid landsmötet den 23 till 25 oktober.

När Självständighetspartiet samlas i Laugardalshöllur i Reykjavík den 23 till 25 oktober står det klart att partiet kommer att få en ny ledarduo. Tidigare inrikesministern Hanna Birna Kristjánsdóttir meddelade i veckan att hon inte ställer upp för omval. Skälet hon uppgav är den skandal som tvingade bort henne från ministerposten.

Hanna Birna Kristjánsdóttir var i flera år Självständighetspartiets stora löfte. Trots att partiet på senare år har haft det motigt i Reykjavík var hon alltid betydligt populärare än sitt parti. När hon tog steget över till rikspolitiken var det närmast en formalitet innan hon skulle peta Bjarni Benediktsson från partiledarposten.

Men den skandal där hennes närmaste medarbetare läckte delvis falska uppgifter om asylsökande till medierna har vänt upp och ned på styrkeförhållandena. Länge föreföll det som om hon närmast på nåder lät Bjarni Benediktsson fortsätta som ordförande. Sedan medieläckan uppdagades har stödet för Hanna Birna Kristjánsdóttir rasat.

Visserligen finns det inga bevis för att hon skulle ha känt till läckan. Men Hanna Birna Kristjánsdóttirs agerande har fått hård kritik, bland annat från alltingets ombudsman. Hon försökte påverka polisens utredning av läckan, smutskastade myndigheter som granskade skandalen, talade vid upprepade tillfällen osanning i alltinget och försökte få undersökande journalister sparkade.

Hanna Birna Kristjánsdóttir lämnade inte sin plats i alltinget. Men hon vägrade att på nytt möta ett parlamentariskt utskott för att förklara sitt agerande. Sannolikt därför spekulerar alltjämt många i att hon försöker dölja något.

Så sent som för en månad sedan sade Hanna Birna Kristjánsdóttir att hon siktade på omval. I veckan ändrade hon sig. Hon hävdade alltså att valet skulle göra skandalen aktuell på nytt. Det var något som hon inte ville att varken hon själv, hennes familj eller partiet skulle genomgå.

Beslutet är dock sannolikt i lika hög grad taktiskt. Hanna Birna Kristjánsdóttir inser sannolikt själv att hennes stöd inom Självständighetspartiet är rejält försvagat. Om hon skulle möta en stark utmanare skulle hon sannolikt förlora.

Ólöf Nordal - som tog över uppdraget som inrikesminister efter Hanna Birna Kristjánsdóttir - meddelade vid en pressträff i lördags att hon kandiderar till posten som vice ordförande. Innan hon tillfälligt lämnade politiken var det ett uppdrag hon hade mellan 2010 och 2013. Även då var Bjarni Benediktsson ordförande.

Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjánsdóttir har alltid haft en frostig relation. Samarbetet med Ólöf Nordal har alltid fungerat mycket bättre - inte minst för att hon inte utgjort samma hot mot det egna ordförandeskapet. Hon handplockades förra året till exempel till uppdraget som inrikesminister av honom trots att hon inte satt i alltinget.

Ólöf Nordal sade under presskonferensen att Hanna Birna Kristjánsdóttirs beslut inte påverkat henne. Hon sade också att hon avser att kandidera till alltinget i nästa val våren 2017:
"Jag har funderat mycket över framtiden från det att jag satte mig i inrikesministerns stol, och jag har alltid sett på det som så att det handlade om jag åter tänkte delta i politiken fullt ut. Och jag har nu bestämt mig för att jag tänker kandidera till nästa alltingsval som är om ett och ett halvt år, och be om Reykjavíkbornas stöd för att få en plats i alltinget. Och med hänsyn till det har jag även tagit beslutet att kandidera till uppdraget som vice ordförande vid Självständighetspartiets kommande landsmöte."
Ólöf Nordal kommer oavsett motkandidater att vara favorit till posten. Om någon kommer att utmana henne återstår att se. En politiker som har många förespråkare på landsbygden är alltingsledamoten Unnur Brá Konráðsdóttir.

Om Unnur Brá Konráðsdóttir skulle ställa upp kan hon inte räknas bort på förhand. Såväl Bjarni Benediktsson och Ólöf Nordal som sekreteraren Guðlaugur Þór Þórðarson - som också ställer upp för omval - är hemmahörande i Reykjavík. Att Unnur Brá Konráðsdóttir representerar den södra valkretsen, som är ett landsbygdsdistrikt, kan vara en fördel. Till skillnad från Bjarni Benediktsson och Ólöf Nordal tillhör hon inte heller landets rikaste familjer.

En kommunförening som har tagit ställning för Unnur Brá Konráðsdóttir är Rangárþing eystra. Hon säger i Morgunblaðið att hon är smickrad av intresset, men att hon ännu inte har bestämt sig:
"Det är naturligtvis klart att man behöver fundera på detta. ... Jag tycker förstås mycket om denna uppmaning och är egentligen ganska rörd av den."
Här kan du läsa mer om Hanna Birna Kristjánsdóttirs avhopp.