fredag 2 oktober 2015

Översvämningarna i Skaftá kan bli de största hittills


Aldrig tidigare har översvämningar från Skaftárjökull ökat så dramatiskt som i går. Vägar i Skaftárdalur har förstörts av vattenmassorna. Almannavarnir höjde under torsdagen på nytt beredskapen för det pågående jökelloppet. Översvämningarna väntas nå kulmen inom det närmaste dygnet. Än så länge är inte ringvägen utom fara.

Vid halv fyra i går morse nådde de första vattenmassorna från Skaftárjökull fram till Sveinstindur sju mil från källan till översvämningarna. Vattenståndet och flödena i älven Skaftá steg mycket snabbt. Tidigt i morse uppgick flödena till 1 983 kubikmeter i sekunden - vilket gör det pågående jökelloppet till ett av de största i modern tid.

Som jämförelse är det genomsnittliga flödet i älven Ölfusá - landets vattenrikaste - 400 kubikmeter i sekunden. Regn bidrar till de höga flödena i Skaftá.

Flödena vid Sveinstindur har inte ökat så snabbt sedan mätstationen installerades 1971. Samtidigt sjönk istäcket över Skaftárjökulls östra kaldera med över 40 meter under gårdagen. Totalt har det sjunkit drygt 70 meter. Takten har dock stannat av, vilket innebär att översvämningarna också kommer att stanna av.

Vattenståndet vid Sveinstindur var nu på morgonen 7,49 meter. Sedan midnatt i går har det stigit med drygt fem meter.

I Skaftárdalur hamnade vägar under vatten på grund av översvämningarna. Den östra delen av väg F208 har stängts av helt och hållet.

Än så länge har dock översvämningarna inte åstadkommit några större skador. I nuläget finns inget akut hot mot varken bebyggelse eller ringvägen. Faran är dock inte över. En milslång sträcka av ringvägen längs Eldhraun väster om Kirkjubæjarklaustur riskerar att hamna under vatten. Samma hot finns mot en kortare sträcka vid Ásar och Eldvatn längre västerut.

Just nu pekar dock det mesta mot att ringvägen inte kommer att behöva spärras av. Vattenmassorna kommer att ta vägen genom Skaftá både vid Eldhraun och Kirkjubæjarklaustur, och genom Kúðafljót vid Ásar. Omkring 80 procent av översvämningarna tros passera Ásar.

Även om själva ringvägen stängs av är det inte troligt att trafiken på sträckan kommer att stoppas. Det går att leda om trafiken längs väg 204 mellan Kúðafljót och Kirkjubæjarklaustur.

Faran för boskap försvinner inte heller även om översvämningarna drar sig tillbaka. Längs stränderna bildas en tjock lervälling som får riskerar att fastna i. Om de inte får hjälp kan de sannolikt inte ta sig upp. Många bönder i regionen har därför samlat in fåren eller drivit dem bort från Skaftá för att minska riskerna.

Översvämningarna väntas kulminera inom det närmaste dygnet. De kommer dock att pågå åtminstone hela helgen. Det tar mellan 12 och 48 timmar för vattenmassorna från Skaftárjökull att nå fram till befolkade områden.

Almannavarnir höjde i går beredskapen i området till den näst högsta nivån. Myndigheterna uppmanar alla att hålla sig borta från Skaftás och Hverfisfljóts källor och stränder. Översvämningarna för med sig höga halter av svavelväte, en giftig gas som kan skada slemhinnor i ögon och andningsvägar.

Turister uppmanas också att inte ge sig upp på sydvästra Vatnajökull. Översvämningarna strömmar inte bara under glaciären mot Skaftá, utan forsar också längs glaciärens yta. Där finns en stor risk för sprickbildning.

Rapporter om svavelväte i luften kom i går inte bara från översvämningsområdet. Även i Fljótsdalur, Egilsstaðir och Seyðisfjörður på östra Island kände invånare av lukten.

Här kan du läsa mer om översvämningarna och ovan kan du se ett tv-inslag om dem.