söndag 4 oktober 2015

Piratpartiet större än regeringspartierna tillsammans

Piratpartiet backar samtidigt som Självständighetspartiet går framåt. Ändå är Piratpartiet alltjämt större än de två regeringspartierna tillsammans. Piratpartiet har nu varit störst i landet i sex månader. Ljus framtid ökar och hamnar nu åter ovanför femprocentsspärren till alltinget. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

I sex månader har nu Piratpartiet varit störst på Island hos Gallup. Piratpartiet minskar dock under september med 1,3 procentenheter till 34,6 procent. Stödet är dock det näst största som partiet har noterats för av Gallup.

Samtidigt ökar Självständighetspartiet, men avståndet till Piratpartiet är fortfarande över 10 procentenheter. Självständighetspartiet får nu 24,4 procent, en uppgång med 2,8 procentenheter.

Koalitionspartnern Framstegspartiet fortsätter att ha det tufft i opinionen. Partiet får nu 10,1 procent, en nedgång med 1 procentenhet. Tillsammans är alltså de två regeringspartierna - med 34,5 procent av väljarstödet - nästan lika stora som Piratpartiet.

Krisande Ljus framtid ökar med 1,2 procentenheter efter partiledarbytet där Óttarr Proppé ersatte Guðmundur Steingrímsson. Med 5,6 procent av väljarstödet klarar partiet därmed på nytt femprocentsspärren till alltinget.

Även Socialdemokraterna befinner sig i en djup kris. Från den sämsta opinionssiffran på 17 år ökar nu partiet med 0,8 procentenheter till 10,1 procent.

Gröna vänstern får 10,6 procent, en tillbakagång med 1,2 procentenheter.

Stödet för regeringen ökar med 2 procentenheter. Nu uppger 36,1 procent av islänningarna att de står bakom koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Stödet för regeringen är alltså något större än stödet för de två regeringspartierna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.