onsdag 21 oktober 2015

Politiker rasar mot Arion bankis rabatt på aktier i Síminn

Efter att Arion banki sålt aktier i Síminn har bolagets börsvärde ökat med 3 miljarder isländska kronor på några få dagar. Men det är inte den vanliga aktiespararen som tjänar på uppgången. Mest tjänar i stället de utvalda kunder som av banken fick köpa aktier för långt under utgångspriset. Nu sågas Arion banki från höger till vänster för vänskapskorruption.

Att Arion banki gärna gynnar storkunder är ingen nyhet. Traditionen började redan i februari 2011 när banken sålde 34 procent av aktierna i livsmedelsjätten Hagar. En grupp investerare fick då köpa aktier för 10 isländska kronor per styck. I samband vid börsintroduktionen var prislappen 13,50 kronor.

Samma metod användes vid börsintroduktionerna av fastighetsbolagen Reitir och Eik. Arion banki sålde då aktier till utvalda investerare till rejält rabatterade priser. Kritiken mot att banken på det sättet inte får ut det högsta möjliga priset för aktierna har av Arion banki besvarats med att det vore för riskabelt att sälja hela aktieposten på en gång.

Nyligen sålde Arion banki en stor aktiepost i telekombolaget Síminn. Och tillvägagångssättet var detsamma. En investerargrupp - där bland annat vd:n Orri Hauksson ingick - fick köpa aktier för 2,50 isländska kronor per styck. En annan grupp fick priset 2,80 kronor.

I torsdags handlades en aktie i Síminn för 3,49 kronor. I går hade priset stigit till 3,7 kronor.

Inom loppet av fyra handelsdagar har alltså de av Arion banki utvalda investerarna gjort en vinst på 3 miljarder isländska kronor. Orri Hauksson tog själv initiativ till att bilda en investerargrupp. Han köpte aktier för 106 miljoner. Den aktieposten är i dag värd omkring 130 miljoner.

De senaste dagarna har Arion bankis agerande fått hård kritik av politiker från höger till vänster. Inte minst är det anmärkningsvärt att banken vid en rad liknande affärer suttit på bägge sidorna förhandlingsbordet, som när Orri Hauksson till ett ytterst förmånligt pris fick köpa aktier i det bolag där han själv är vd.

Ásmundur Friðriksson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, tog i alltinget upp Arion bankis agerande redan i förra veckan. Han anklagade ledningen för att vara korrupt och för att ge en liten grupp investerare mångmiljonbelopp på silverfat. Han beskrev bankerna som rötterna till korruptionen inom det isländska samhället och dömde ut Arion bankis agerande som oacceptabelt:
"Det är en stank i luften. Det är en bankskitsstank i luften som är helt outhärdlig. Jag känner total avsky för all den förfördelning som äger rum här. Landets fängelser är nu halvfulla med bankirer och det är säkert plats för fler om de tänker fortsätta att bete sig så här i detta samhälle. Folket fördömer detta och jag gör det också."
Steingrímur J. Sigfússon, alltingsledamot för Gröna vänstern, tog i går på nytt upp debatten om Arion banki. I alltinget sade han att många säkerligen fått "en dålig smak i munnen" av att banken sålt aktier i Síminn "till fördelaktiga villkor till sina goda vänner":
"Detta är inget annat än 2007-civilisationen som börjar att tassa bakom oss i full färd."
Staten äger i dag 13 procent av Arion banki. Ägandet förvaltas av Bankasýsla ríkisins. I alltinget ifrågasatte självständighetspartisten Guðlaug­ur Þór Þórðar­son varför inte myndigheten såg till så att ägardirektiven fullföljdes. Arion bankis agerande tjänade enligt alltingsledamoten inte till att förbättra stabilitet och trovärdighet för finansmarknaderna.

Finansminister Bjarni Benediktsson - även han självständighetspartist - stämde i går in i kritiken. Han sade till Vísir att banken inte verkat förstå vilka krav som kunderna i dag ställer på den:
"Jag anser att det är helt uppenbart att det i det isländska samhället i dag inte finns utrymme för att gå fram på det sättet att människor upplever det som något slags tjänstvillighet gentemot en utvald grupp av människor att få delta i köp av aktier utöver vad som allmänt erbjuds. I detta tillfälle är det slående hur hög prisskillnaden är när bolaget registreras på marknaden."
Arion bankis motivering till de för vissa grupper fördelaktiga priserna är att banken befarade att intresset annars inte skulle vara tillräckligt stort. Det uppger Fréttablaðið.