lördag 17 oktober 2015

Sänkt beredskap för nytt vulkanutbrott vid Bárðarbunga

Den förhöjda beredskapen för ett nytt vulkanutbrott vid Bárðarbunga slopades i veckan. Beslutet togs av polis och experter nästan åtta månader efter det senaste utbrottets slut. Samtidigt kan ny magma från stora djup ha börjat samla sig i Bárðarbungas magmakammare. Inom de närmaste månaderna kan det stå klart om ett nytt utbrott kan vara att vänta inom en nära framtid.

När vulkanutbrottet vid Bárðarbunga upphörde i slutet på februari i år hade det rasat i nästan ett halvår. Efter sig lämnade utbrottet det 85 kvadratkilometer stora lavafältet vid Holuhraun. Ett så stort lavautbrott har inte inträffat på Island sedan Laki 1783.

Nästan åtta månader efter utbrottets slut avvecklas nu den förhöjda beredskapen vid Bárðarbunga. Beslutet har tagits av polis och forskare. Det uppger Almannavarnir i ett pressmeddelande.

Att beredskapen sänks innebär dock inte att den vulkaniska aktiviteten helt har upphört. Flera mindre jordskalvssvärmar har ägt rum i området som skulle kunna vara tecken på magmarörelser på stora djup. Än så länge är det inte säkert att vulkanens magmakammare börjat fyllas på nytt.

Páll Einarsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att det inom de närmaste månaderna kan stå klart om Bárðarbunga åter är på väg mot ett utbrott. Från ny mätutrustning finns det signaler på att så skulle kunna vara fallet. Men då utrustningen inte har använts tidigare är det osäkert hur tecknen ska tolkas.

Själv anser Páll Einarsson att en lång period av aktivitet vid Bárðarbunga inleddes sommaren 1974 med serier av jordskalv. De ledde fram till utbrottet vid Gjálp hösten 1996. Efter några års lugn började därefter nya jordskalv som kulminerade med Bárðarbungas utbrott vid Holuhraun förra hösten.

Det nya lavafältet vid Holuhraun är än så länge namnlöst. En nämnd som inrättades av kommunen Skútustaðahreppur har skickat fyra förslag till Örnefnanefnd, den statliga nämnd som ger råd om geografiska namn. Anledningen till att det har dröjt är att det enligt RÚV inte tillsatts några ledamöter i Örnefnanefnd.

Efter att Örnefnanefnd lämnat sina synpunkter på förslagen blir det upp till kommunen att formellt namnge det nya lavafältet.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Bárðarbunga.