söndag 18 oktober 2015

Smugglade 20 kilo narkotika - döms till elva års fängelse

Elva års fängelse blir straffet för den 46-åriga kvinna från Nederländerna som i våras stoppades i Keflavík med 20 kilo narkotika i bagaget. Den 26-årige islänning som tog emot narkotikan på Hótel Frón i Reykjavík döms till fem års fängelse. Om straffet mot kvinnan står fast är det den tyngsta narkotikadomen i Islands historia.

Tillsammans med sin 17-åriga dotter landade 46-åringen på flygplatsen i Keflavík den 3 april i år. I bagaget hade de nästan 20 kilo narkotika: drygt 10 kilo MDMA, drygt 9 kilo amfetamin och 195 gram kokain. Smugglingsförsöket upptäcktes vid en tullkontroll.

Polis tog narkotikan i beslag och fick kvinnan att ringa sin kontaktperson på Island. Han greps i samband med att narkotikan skulle överlämnas till honom på Hótel Frón i Reykjavík. Han skulle därefter föra partiet till en annan kontakt som befann sig på Grand Hótel i Reykjavík.

Kvinnan berättade under rättegången att det var hennes tredje resa till Island. Vid de två tidigare tillfällena hade hon rest tillsammans med en man som hon anade förde in narkotika i landet. Då fick hon 5 000 euro per resa. Den här gången, där hon i stället hade sällskap av sin dotter, skulle hon få 10 000 euro.

I rätten sade kvinnan att hon inte packat varken sin egen eller dotterns resväska. Hon hade fått dem av en man först på flygplatsen i Amsterdam. Hon trodde att det fanns narkotika i den egna väskan, men inte i de mängder som det visade sig vid tullkontrollen.

Vidare hävdade kvinnan i förhör att hon sagt ja till att agera kurir eftersom hon befann sig i ekonomisk knipa. Det är dock uppgifter som domstolen betvivlar.

Mannen skulle få totalt 300 000 isländska kronor för att hämta väskorna och lämna dem på ett annat ställe i Reykjavík. Han sade i rätten att han inte förstod att det rörde sig om narkotika. I stället ska han ha trott att det handlade om dopningsmedel. Han sade i förhör att han inte hade tackat ja till uppdraget som kurir om han hade insett att det var narkotika.

Kvinnan döms till elva års fängelse för grovt narkotikabrott. Hon ska också betala drygt 2,8 miljoner isländska kronor i rättegångskostnader. Mannen döms till fem års fängelse. Han ska även stå för rättegångskostnader på drygt 800 000 kronor. Kvinnans 17-åriga dotter åtalades inte eftersom inget tyder på att hon skulle ha känt till smugglingen.

Domen från Héraðsdómur Reykjaness kommer att överklagas till Hæstiréttur Íslands. Om domen skulle stå fast blir det den hårdaste narkotikadomen i landets historia.

Det stränga straffet har ifrågasatts av jurister. Enligt domstolen råder det inget tvivel om att både mannen och kvinnan enbart varit kurirer och inte haft något att göra med planeringen av smugglingsförsöket. Så långa fängelsestraff borde enligt vissa kritiker vara reserverade för personer som arrangerar smugglingen.

Här kan du läsa mer om smugglingsförsöket och här kan du läsa domen i sin helhet.