torsdag 15 oktober 2015

Syrienflyktingar till Akureyri, Hafnarfjörður och Kópavogur

Akureyri, Hafnarfjörður och Kópavogur blir de tre första kommunerna att ta emot flyktingar från Syrien. Beslutet har fattats av socialminister Eygló Harðardóttir. De första flyktingarna väntas anlända till Island från läger i Libanon i december. Mottagningen sker i samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR.

När Eygló Harðardóttir efterlyste kommuner som var beredda att ta emot flyktingar från krigets Syrien gav en majoritet av de isländska kommunerna klartecken. Socialministerns val för de första flyktingarna har nu enligt ett pressmeddelande fallit på Akureyri, Hafnarfjörður och Kópavogur.

De människor som i december får en fristad på Island befinner sig i dag i flyktingläger i Libanon. Exakt hur många som kommer att tas emot är inte klart. I samtalen med de tre kommunerna kommer Eygló Harðardóttir även att ta upp de 54 personer som hittills i år fått asyl på Island. Även de kan komma att få en första bostad i någon av kommunerna.

Samtidigt har inrikesdepartementet och Útlendingastofnun enligt ett pressmeddelande kommit överens med Reykjavík om att kommunen tillfälligt ska ta emot upp till 90 asylsökande. Kommunen ska ta emot både enskilda och familjer. I kommunens uppgifter ingår bland annat att ordna skola åt barn. Avtalet undertecknades i går av inrikesminister Ólöf Nordal och borgmästare Dagur B. Eggertsson.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.