fredag 30 oktober 2015

Turister fastnade i vad över Hólmsá - räddades från biltak

Foto: Landsbjörg
Fyra turister räddades i går kväll från vadstället över Hólmsá öster om Mýrdalsjökull. När fordonet fastnade var vattnet så djupt att de tvingades upp på taket. Räddningsarbetare från Skaftártunga kunde undsätta turisterna och föra dem i land. Det uppger Landsbjörg i ett pressmeddelande.

Så här sent på hösten är samtliga vägar på det isländska höglandet klassade som oframkomliga. Det behöver inte betyda att det är omöjligt att ta sig fram på dem, men det sker inga kontroller av framkomligheten. Inte heller lägger myndigheterna några resurser på att hålla dem öppna.

Vid 19-tiden i går kväll larmades Landsbjörg om att fyra utländska turister fastnat på väg över älven Hólmsá längs väg F210. Räddningsarbetare från Skaftártunga och Álftaver ryckte ut. Eftersom läget bedömdes som akut kallades även en helikopter från kustbevakningen till platsen.

Räddningsarbetarna från Skaftártunga var först på plats. En knapp timme efter larmet hade de lyckats undsätta turisterna. Bilen hade sjunkit så djupt i älven att de hade tvingats upp på taket för att inte riskera att drunkna inuti bilen.