lördag 10 oktober 2015

Utbyggd hamn ska locka fler fiskebåtar till Norðurfjörður

Hamnen i Norðurfjörður ska byggas ut för 23 miljoner isländska kronor. Utbyggnaden börjar i höst och delfinansieras av kommunen. Förhoppningen är att två till tre arbetstillfällen ska skapas i hamnen. Några fiskekvoter finns inte i Norðurfjörður, men båtar med kvoter använder ofta hamnen. Kommunens mål är att fler båtar nu ska landa sina fångster i Norðurfjörður, rapporterar RÚV.

Trots att några av Islands bästa fiskevatten finns nära Árneshreppurs kust är det inte många båtar som använder hamnen i Norðurfjörður. I kommunen finns nämligen inga fiskekvoter. De som använder hamnen är antingen kvotägare från andra orter eller fiskare som ägnar sig åt kustnära fiske.

Gästfiskare är dock ingen sällsynt syn i Norðurfjörður. I hamnen landas bland annat fångster av sjurygg.

Nu satsar kommunen på att bygga ut den lilla hamnen. Prislappen är 23 miljoner isländska kronor. Företaget Tígur från Súðavík ansvarar för utbyggnaden som delfinansieras av kommunen.

Kommunchefen Eva Sigurbjörnsdóttir säger till RÚV att förhoppningen är att fler fiskare nu ska använda hamnen i Norðurfjörður. Även om kommunen är landets mest isolerade så är det inte långt till rika fiskevatten:
"Det skulle öka hamnens kapacitet att ta emot båtar, både kustfiskebåtar och kvotbåtar. Det kan inte vara annat än av godo eftersom detta naturligtvis har en samverkande effekt på andra saker som butik och andra affärer och transportkapacitet till och från bygden så detta är bara av godo."
Norðurfjörður är affärscentrum i Árneshreppur, en kommun i Västfjordarna med bara 54 invånare. Förhoppningen är att hamnen efter utbyggnaden ska skapa två till tre nya arbetstillfällen. Kommunen får då intäkter från fångstskatter från den fisk som landas i hamnen och annan service i samband med att fisken tas i land.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur.