torsdag 8 oktober 2015

Vägar fortsatt under vatten efter översvämning i SkaftáDelar av väg 204 och 208 ligger under vatten. Hastigheten har sänkts till 50 kilometer i timmen på ringvägen. Bron över Eldvatn är sedan tidigare avstängd för trafik. Och det kommer att ta minst en månad innan vattenståndet i trakten kring Kirkjubæjarklaustur sjunkit till normala nivåer efter översvämningarna från Skaftárjökull.

Jökelloppet från Skaftárjökulls östra kaldera var det hittills största. Omkring en halv kubikkilometer vatten forsade genom älven Skaftá och söderut mot havet. Stora mängder strömmade genom lavafältet Eldhraun mot Landbrot på den isländska sydkusten. Söder om Kirkjubæjarklaustur vid Meðalland har översvämningarna orsakat stora förändringar.

Delar av väg 204 från Kirkjubæjarklaustur ligger under vatten. Den i vanliga fall klara Tungulækur i Landbrot har fyllts av smutsbrunt smältvatten från Vatnajökull. Eftersom älven har svämmat över ligger också åker- och betesmark under vatten.

På bägge sidorna av ringvägen är vattenståndet i Eldhraun fortfarande högt. På en 400 meter lång sträcka har hastighetsbegränsningen sänkts från 90 till 50 kilometer i timmen. Underlaget är genomdränkt av vatten. Vägbanan har dock inte sjunkit, vilket sannolikt betyder att den inte skadats. Det finns inte heller längre någon risk för att vatten ska börja strömma över vägbanan.

Norr om ringvägen ligger alltjämt delar av väg 208 och F208 under vatten. Bron över Eldvatn är fortfarande avstängd för trafik. Bropelarnas kondition efter översvämningarna ska undersökas under dagen. Det gäller även bron över Kúðafljót.

Än så länge står dock bron över Eldvatn kvar. Bropelarna står närmast nakna eftersom vattenmassorna spolat bort runt tio meter av omgivande jord. Bron är den tredje över Eldvatn. Den första träbron stod klar 1906. Den ersattes 1965 av en ny bro som bara blev ett år gammal. Den spolades bort i en översvämning i Skaftá i november 1966. Året därpå restes alltså den bro som fortfarande sträcker sig över Eldvatn.

Flödena vid Eldvatn var i går omkring 500 kubikmeter i sekunden. De ovanligt höga nivåerna beror inte bara på översvämningarna, utan det har också regnat mycket i området den senaste veckan. I normala fall ligger flödena vid den här tiden på året mellan 40 och 100 kubikmeter.

Vattnet fortsätter att sjunka tillbaka i området. Det väntas dock dröja en månad innan det är tillbaka på normala nivåer.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson besökte området i tisdags. Han träffade då kommunpolitiker från Skaftárhreppur för att diskutera uppbyggnaden av området efter jökelloppet.

Veðurstofa Íslands varnade nyligen bilister för ovanligt höga och kraftiga ställen i vattendrag på södra Island. Myndigheten uppmanade till särskild försiktighet vid passager över vadställen.Här kan du läsa mer om översvämningarna från Skaftárjökull och ovan kan du se bilder på jökelloppet.