tisdag 6 oktober 2015

Vill göra Gljúfrasteinn till plats ägnad åt Halldór Laxness

Gör Halldór Laxness hem Gljúfrasteinn i Mosfellsdalur till ett centrum för studier av hans liv och verk. Det föreslår tolv alltingspolitiker i en tvärpolitisk motion. I förslaget får kulturministern uppdraget att utveckla dagens utställning i Gljúfrasteinn till en plats som i ännu högre grad genomsyras av minnet av Halldór Laxness.

För 60 år sedan tilldelades Halldór Laxness som första och hittills enda islänning Nobelpriset i litteratur. En stor del av sitt vuxna liv levde han på Gljúfrasteinn i Mosfellsdalur. Berättelserna är många om hur han stod vid sitt skrivbord, såg ut över dalen och inspirerades. Inte minst eftersom flera islänningasagor utspelar sig i området.

Halldór Laxness avled 1998. Fyra år senare köpte staten Gljúfrasteinn, ett hus ritat av Ágúst Pálsson. År 2004 öppnades en utställning i huset. Sedan dess har omkring 75 000 personer besökt Gljúfrasteinn och vandrat mellan rummen som förblivit orörda efter hans död. År 2010 fick byggnaden kulturminnesskydd.

I dag är det kommunen Mosfellsbær som driver Gljúfrasteinn. Kommunen har gjort det till sin uppgift att hålla minnet av Halldór Laxness och hans bidrag till världslitteraturen vid liv. Gljúfrasteinn ligger också symboliskt mitt emellan Reykjavík - där de första bosättarna gick i land - och Þingvellir.

I en motion undertecknad av företrädare för samtliga partier i alltinget föreslår tolv parlamentariker att Gljúfrasteinn ska växa. Arbetet ska ledas av kultur- och utbildningsministern och ske i samråd med kommunen och Gljúfrasteinns styrelse.

Platsen ska enligt förslaget bli ett centrum för litteratur, forskning och vetenskap. Huvudsyftet är att bevara minnet av Halldór Laxness liv och verk. Hela projektet ska genomsyras av att Gljúfrasteinn och Mosfellsdalur var hans hembygd.

Exakt hur detta ska gå till säger inte förslaget. De tolv motionärerna påpekar dock att det redan är mycket trångt på Gljúfrasteinn. Receptionen är förlagd till det gamla garaget. Personalen har ytterst små utrymmen eftersom målet har varit att bevara huset och dess inredning så intakt som möjligt. Antalet parkeringsplatser är dessutom långt ifrån tillräckligt.

Därför är det troligt att lösningen blir en byggnad vid sidan om dagens Gljúfrasteinn. Där skulle en utställning om Halldór Laxness liv kunna samsas med personalutrymmen och föreläsningssalar.

Skälet till att förslaget kommer just nu är att det har gått 60 år sedan Nobelpriset. Undertecknarna är Ragnheiður Ríkharðsdóttir, Valgerður Gunnarsdóttir och Vilhjálmur Bjarnason från Självständighetspartiet, Þorsteinn Sæmundsson och Willum Þór Þórsson från Framstegspartiet, Helgi Hjörvar och Össur Skarphéðinsson från Socialdemokraterna, Óttarr Proppé, Róbert Marshall och Heiða Kristín Helgadóttir från Ljus framtid, Katrín Jakobsdóttir från Gröna vänstern och Birgitta Jónsdóttir från Piratpartiet.

Här kan du läsa mer om Gljúfrasteinn.