tisdag 3 november 2015

19-årige fransmannen tros ha frusit ihjäl i Laxárdalur

Dåligt förberedd vandrade den 19-årige fransmannen Florian Maurice Francois Cendre för ett drygt år sedan in i Laxárdalur vid Hornafjörður. Därefter sågs han aldrig i livet. Ett knappt år senare hittades han död vid Sauðdrápsgíl ett par mil norr om Höfn. Efter obduktionen är polisens slutsats enligt ett pressmeddelande att han sannolikt frusit ihjäl strax efter att han kom till Island.

Ett av de senaste årens på Island mest uppmärksammade försvinnanden kommer sannolikt aldrig att få någon säker förklaring. Obduktionen av den 19-årige fransmannen Florian Cendres kropp visar att han inte utsatts för våld. Den troligaste dödsorsaken är enligt polisen att han frusit ihjäl.

I Sauðdrápsgil i Laxárdalur hittade vandrare den 18 augusti i år Florian Cendres kropp. Det tog tid innan kroppen kunde identifieras. Fransmannen fanns inte på polisens lista över personer som var saknade i landet.

Efterforskningarna visade att Florian Cendre landade på flygplatsen i Keflavík den 1 oktober 2014. Han övernattade i Reykjavík och tog dagen därpå ett inrikesflyg till Höfn i Hornafjörður. Ingen i hotellpersonalen kunde minnas honom som gäst.

Från flygplatsen är det bara några hundra meters promenad längs ringvägen till den väg som går in mot Nes och Laxárdalur. Där tror sig ett vittne ha sett 19-åringen. Han ska ha haft en ryggsäck på ryggen och varit klädd i vanliga kläder. Vittnet kom dock aldrig tillräckligt nära för att få ögonkontakt med mannen.

Samma vittne befann sig månaden senare på vandring in i Laxárdalur. Precis innan leden korsar älven Þverá såg vittnet en ryggsäck. I tron att det var någon vandrare som bara tillfälligt lagt ifrån sig ryggsäcken undersökte inte vittnet den närmare.

Om ryggsäcken faktiskt tillhörde Florian Cendre är inte känt. Ryggsäcken har inte återfunnits. Om den låg kvar på samma plats har den sannolikt spolats bort under vårens avsmältning i Þverá. Därefter kan den ha nått Laxá och sköljts ut i Atlanten.

Florian Cendres föräldrar har besökt Island och den plats där han hittades död. De senaste två åren hade 19-åringen knappt haft någon kontakt med släkt eller vänner. I stället ska han ha ägnat hela dagarna åt dataspel.

Inte heller ska han ha berättat för någon om sin resa till Island. Han hade bara enkelbiljetter till såväl Höfn som Keflavík.

Att obduktionen nu är klar innebär att polisens utredning också är klar. Det blir nu upp till åklagare att bestämma vad som sker härnäst. Sannolikt är dock att obduktionen blir slutpunkten i arbetet även för åklagaren.

Obduktionen pekar alltså inte ut någon dödsorsak. Inget tyder dock på att Florian Cendre utsatts för våld. I stället är det troligaste att han frös ihjäl inom loppet av några få dagar från att han landade i Höfn. Eftersom han förmodligen inte var utrustad för några nätter i vildmarken kan han snabbt ha blivit blöt. Då krävs det inte särskilt låga temperaturer för att kylan ska kunna vara dödande.

Här kan du läsa mer om 19-åringens försvinnande.