måndag 23 november 2015

Ännu fler isländska markägare vill ta betalt av turister

Snart kan det kosta en rejäl slant att turista på södra Island. Planer på att på olika sätt ta betalt av besökare finns bland annat vid Seljalandsfoss, Skógafoss och Þingvellir. Nu sällar sig markägare vid Sólheimajökull, Dýrholaey och Reynisfjara till dem som vill införa avgiftsbelägga alla besöka. Sannolikt kommer det att handla om avgifter för parkering och service.

Sydvästra Island är det område som i särklass flest turister besöker. Men det är en tur som inom kort kan bli betydligt dyrare. Sedan regeringens planer på att införa ett naturpass misslyckats vill allt fler markägare - både privata och kommunala - ta betalt av besökare.

Redan i dag finns det inträdesavgifter på ett par ställen. I Hveragerði tar kommunen 200 isländska kronor för att besöka Hveragarðurinn, en park med heta källor i stadens centrum. Den guidade rundvandringen som också inkluderar äggkokning kostar 750 kronor. Och att besöka vulkankratersjön Kerið på sydvästra Island kostar 350 kronor - en avgift som hamnar i den privata ägarens plånbok. Öster om Höfn kräver markägare 600 kronor för besök till Stokksnes.

Nationalparken Þingvellir kommer inte att avgiftsbeläggas. Däremot kommer det inom kort att kosta 500 isländska kronor att parkera på flera olika platser i området. Det är troligt att systemet utökas till att omfatta samtliga parkeringsplatser vid Þingvellir.

Att införa parkeringsavgifter vid Þingvellir är ett politiskt beslut. Bland annat ska de finansiera en utbyggnad av besökscentrumet vid Hakið. På södra Island sneglar nu flera kommuner på detta steg som ett slags prejudikat. Parkeringsavgifter ser ut att kunna bli den metod som fler väljer för att kunna ta betalt av besökare.

Kommunfullmäktige i Rangárþing eystra har redan klubbat att parkeringsavgifter till våren ska införas vid Seljalandsfoss och Skógafoss. Exakt hur det ska gå till är inte klart. Inte heller är prislappen klar. Kommunen motiverar avgifterna med att servicen för turister i området behöver byggas ut.

Nu ansluter sig fler privata markägare på sydkusten till planerna. De har enligt ett pressmeddelande träffat kommunchefer i regionen för att diskutera avgifter vid bland annat Sólheimajökull, Dyrhólaey och Reynisfjara. Det handlar om avgifter antingen för parkering eller service.

Behovet av att ta betalt motiveras med den ökande turismen, som gjort det nödvändigt att investera i allt från parkeringar och gångstigar till toaletter och säkerhetsutrustning.

Markägarna vill samtidigt diskutera utförandet med turistnäringen. För dem är det avgörande att researrangörerna finner sig i avgifterna. Annars kan det bli som vid Kerið, där inte en enda arrangör stannar om det inte finns särskilda önskemål om det. Anledningen är att markägarna där kräver betalt av alla besökare.

En annan turistattraktion som kan komma att avgiftsbeläggas är Geysirområdet. Där försökte de privata markägarna förra våren ta betalt, men det stoppades när staten - som äger delar av området - tog strid i domstol. Nu vill i stället markägarna köpa Geysirområdet av staten. Syftet är att kunna ta betalt för att kunna investera i naturvård och säkerhet. Men helt säkert är också ett annat mål att tjäna pengar.

Den som reser med en busstur kommer förmodligen inte märka mycket av avgifterna eftersom de sannolikt kommer att bakas in i biljettpriset - åtminstone om markägare och arrangörer kommer överens. För den som reser på egen hand riskerar det att bli ganska kostsamt.

Med olika typer av avgifter vid Þingvellir, Geysir, Kerið, Hveragerði, Seljalandsfoss, Skógafoss, Sólheimajökull, Dyrhólaey och Reynisfjara kan besökare få fiska upp plånboken många gånger. Några enorma summor kommer det inte att handla om, men det blir ändå några svenska hundralappar.

Frågan är vad det gör med bilden av Island som turistdestination. Om utländska gäster upplever att de behandlas som vandrande plånböcker riskerar det att snart förvandla föreställningen av Island från gästvänligt till girigt. Och då kan snart alla andra investeringar i hotell, matställen och museer visa sig ha varit förgäves.

Därför diskuterar markägare och kommuner på sydkusten också ett gemensamt avgiftssystem. Förutom att betala en avgift vid varje ställe ska det också bli möjligt att köpa något slags rabattkort som omfattar parkeringsavgifter i hela området.

Här kan du läsa mer om planerna på inträdesavgifter.