lördag 21 november 2015

Årets julklapp är trådlösa hörlurar och högtalare

Årets julklapp på Island är trådlösa hörlurar och trådlösa högtalare. De kompletterar enligt Rannsóknasetur verslunarinnar trenden med allt smartare mobiltelefoner och annan digital utrustning. Samma utveckling får allt fler att lyssna på musik, böcker och poddar. Samtidigt räknar institutet med att julhandeln i år ökar med 7 procent.

Varje år utser Rannsóknasetur verslunarinnar vid Háskólinn á Bifröst årets julklapp. I år faller alltså valet på trådlösa hörlurar och högtalare. Skälet är att modern teknik gör det allt smidigare att lyssna på musik, böcker och poddar med bärbar utrustning som till exempel mobiltelefoner. Lyssnandet är en trend som finns i alla åldrar.

Dessutom är högtalare och hörlurar julklappar som finns i olika prisklasser. Gemensamt för såväl billiga som dyra är att ljudkvalitet och design har förbättrats avsevärt under de senaste åren.

Detaljhandeln väntas i november och december omsätta 89 miljarder isländska kronor. Av denna summa beräknas 15 miljarder vara den summa som islänningarna lägger på klappar och andra inköp med anledning av julfirandet. Ökningen jämfört med förra året är 7 procent. Mer omfattande har inte julhandeln varit sedan rekordåret 2007 - året före finanskraschen.

Varje islänning beräknas därför lägga 45 300 isländska kronor på årets julhandel.

Förra året utsågs konstnärliga nyttoföremål till årets julklapp. År 2013 föll valet på en livsstilsbok, 2012 på isländsk musik, 2011 på en surfplatta, 2010 på en islandströja, 2009 på en positiv upplevelse, 2008 på isländsk design, 2007 på en gps och 2006 på en grönsaks- och jospress.

Här kan du läsa mer om förra årets julhandel.