lördag 21 november 2015

Arion banki ersätter Landsbanki på flygplatsen i Keflavík

Ända sedan flygplatsen i Keflavík öppnades har Landsbanki funnits i terminalbyggnaden. Men nästa år tar Arion banki sannolikt över verksamheten. När flygplatsbolaget Isavia bad om ansökningar fick Arion banki bättre betyg än Landsbanki. Skiftet väntas ske senast i april nästa år. Det gäller både bankkontor, bankomat och återbetalning av taxfree-moms.

Landsbanki har efter finanskraschen lagt ned en lång rad kontor: Keflavík (efter samgåendet med Spkef), Garður, Vogar, Grundarfjörður, Króksfjarðarnes, Tálknafjörður, Bíldudalur, Þingeyri, Flateyri, Suðureyri, Súðavík, Eskifjörður och Fáskrúðsfjörður. Men nu ser det alltså ut som att banken tvingas att stänga ett kontor som den ville hålla öppet.

Ända sedan den moderna flygplatsterminalen i Keflavík invigdes 1987 har Landsbanki funnits på plats. Nu ser det ut som att banken försvinner senast i april 2016. När flygplatsbolaget Isavia påbörjade en ny upphandling fick i stället Arion banki högsta betyget. Andra som sökte var Landsbanki, Íslandsbanki, Global Exchange Foreign Exchange Services samt Unicambio och Ikort.

Isavia förhandlar nu om villkoren med Arion banki. En annan bank kan endast bli aktuell om förhandlingarna inte går i lås. Övertagandet gäller såväl bankkontor som bankomat och taxfree-återbetalning.

Landsbanki har i dag 25 anställda på flygplatsen i Keflavík. I ett pressmeddelande beklagar bankens ledning att den inte fick möjlighet att informera personalen om den förmodade nedläggningen innan Isavia gick ut med att Arion banki var förstahandsvalet.

Samtidigt fortsätter Landsbanki att banta servicen på landsbygden. I Seyðisfjörður kommer enligt ett pressmeddelande två av tre anställda att sägas upp. De nya öppettiderna blir vardagar 12 till 15. Tidigare hade banken öppet 12.30 till 16, men med öppning redan klockan 9 på torsdagar.

Kommunfullmäktige i Seyðisfjörður protesterar i ett uttalande mot beslutet. Lokalpolitikerna skriver bland annat att Landsbanki har ett ansvar för att behålla en god servicenivå.

Här kan du läsa mer om Landsbankis nedläggningar.