lördag 28 november 2015

Arion banki lägger ned kontor i Varmahlíð

Vid årsskiftet stänger Arion banki kontoret i Varmahlíð. Kunderna får i framtiden antingen nöja sig med bankomat eller resa in till Sauðárkrókur för att uträtta sina ärenden. Men lokalbefolkning motsätter sig nedläggningen. En namninsamling har påbörjats för att förmå Arion banki att dra tillbaka beslutet, rapporterar Feykir.

En lång rad bankkontor har efter finanskraschen försvunnit från den isländska landsbygden. Oftast har det varit Landsbanki som lagt ned kontor på mindre orter, men även Arion banki har bantat genom att stänga i Hólmavík. Då valde många kunder att i stället vända sig till den regionala sparbanken.

Varmahlíð på norra Island har bara 121 invånare, men orten fungerar som servicecentrum för den närliggande landsbygden. Läget vid ringvägen gör också att många resenärer stannar till i Varmahlíð. Arion banki har - genom olika föregångare - funnits i samhället sedan 1979.

Men vid årsskiftet bommas kontoret alltså igen för gott. Magnús Barðdal Reynisson, chef för Arion bankis kontor i Sauðárkrókur, säger till Feykir att kundunderlaget blivit för litet när allt fler uträttar sina bankärenden över nätet. En av de två anställda går i pension vid nyår. Den andra får möjlighet att flytta med till Sauðárkrókur.

I stället för ett bemannat kontor inrättar Arion banki i Varmahlíð en typ av bankomat där det bland annat går att betala räkningar, sätta in pengar och genomföra överföringar. Bland de boende finns ett stort missnöje med beslutet. Därför har det tagits initiativ till en namninsamling där målet är att få Arion banki att ändra sig, uppger Feykir.

Här kan du läsa mer om Landsbankis nedläggningar.