lördag 7 november 2015

Bankomat försvinner från Hrísey när Landsbanki tar över

I veckan stängde Landsbanki bankomaten på Hrísey. Därmed försvann den sista möjligheten att utföra bankärenden på ön. Landsbanki tog nyligen över bankomaten från Sparisjóður Norðurlands. Landsbanki anser att den inte lever upp till dagens säkerhetskrav. Samtidigt har uttagen varit för få för att det ska vara lönt att ersätta den.

Landsbanki har de senaste åren tagit över flera isländska sparbanker. Samtidigt har banken genomfört en lång rad nedläggningar. I synnerhet på landsbygden har Landsbanki valt att avveckla kontor.

I dagarna slussas de personer som tidigare var kunder hos Sparisjóður Norðurlands över till Landsbanki. Men Landsbanki tar inte med sig hela verksamheten. På Hrísey försvinner bankomaten. Därmed finns det inte längre någon som helst bankservice på ön.

Bankomaten efterlever enligt Landsbanki inte moderna krav på säkerhet. Omsättningen har dessutom varit så liten att Landsbanki anser att det inte är lönt att byta ut den.

Beskedet har mötts med protester från lokalbefolkningen. En namninsamling har samlat 105 underskrifter mot nedläggningen. Hrísey, som är en ö i Eyjafjörður på norra Island, har 172 invånare.

Även kommunfullmäktige i Akureyrarbær, där Hrísey ingår, protesterar mot beslutet. I ett uttalande beskrivs det som ett slag mot livet på ön:
"Akureyrarbærs kommunfullmäktige protesterar kraftfullt mot Landsbankis planer om att stänga sin bankomat på Hrísey. Om dessa planer förverkligas måste invånarna utföra alla sina bankärenden på fastlandet och så uppmärksammar vi att turister inte har tillgång till bankservice, vilket är ytterst bedrövligt med ökande turistströmmar. Bankservice är en av grundpelarna i varje samhälle och detta beslut bidrar enbart till att försvaga bygden i Hrísey, och bygden är där som tidigare känt illa ute."
Här kan du läsa mer om Landsbankis nedläggningar.