tisdag 3 november 2015

Hofsjökull växer för första gången sedan 1994

För första gången sedan 1994 ökar Hofsjökull i år i storlek. De senaste åren har glaciären i snitt sjunkit med en hel meter - men i år stiger den i stället med lika mycket. En snörik vinter och en sval sommar med mindre avsmältning än normalt ligger bakom trendbrottet. Det uppger Veðurstofa Íslands i ett pressmeddelande.

Hofsjökull är Islands tredje största glaciär efter Vatnajökull och Langjökull. Glaciären är omkring 925 kvadratkilometer stor och den högsta punkten ligger på 1 800 meters höjd. Hofsjökull ligger mellan lederna Kjölur och Sprengisandur på det isländska höglandet.

Jordskalv tyder på att Hofsjökull alltjämt är en aktiv vulkan. Den har dock inte haft något känt utbrott sedan Island befolkades. Sedan den senaste istiden tros den bara ha haft några mindre lavautbrott. Hofsjökulls magmakammare kan dock tillhöra de största i landet.

Smältvatten från Hofsjökull rinner främst ut i Vestari- och Austari Jökulsá, Þjórsá, Jökulfall och Blanda.

Sedan 1989 har Veðurstofa Íslands årligen mätt avsmältningen och nysnön på Hofsjökull. Under 23 av 27 år har glaciären minskat. Men i år ökar den i stället. Det är första gången sedan 1994 som Hofsjökull inte krymper.

Den genomsnittliga minskningen har över hela glaciären varit en meter. Nu ökar den med lika mycket.

Förklaringen till trendbrottet är en ovanligt snörik vinter och en onormalt kall sommar. De senaste 20 åren har medeltemperaturen i närliggande Hveravellir varit 7,4 grader. I år var snittet för de tre sommarmånaderna bara 5,9 grader. Däremot var september varmare än normalt - och då kom också avsmältningen i gång på allvar.

I vinter snöade det alltså mer än vanligt på Hofsjökull. På 1 400 meters höjd var snötäcket 8 meter tjockare än normalt. När sedan en snörik och kall vinter följs av en sval sommar skapas förutsättningar för att glaciären ska öka i storlek i stället för minska.

Om trendbrottet är tillfälligt eller blir varaktigt återstår att se.