söndag 15 november 2015

Islands telefonkatalog går i graven efter 111 utgåvor

En 111-årig tradition går i graven nästa år då den sista isländska telefonkatalogen utkommer. Den sista utgåvan blir extra högtidlig - historikern Stefán Pálsson har fått uppdraget att berätta om telefonkatalogens historia och den kommer att illustreras av Guðmundur Oddur Magnússon. Hädanefter får alla nöja sig med nummerupplysningstjänsten och telefonkatalogen på nätet.

Den 15 augusti 1905 utkom den första isländska telefonkatalogen. Men nästa års utgåva - den hundraelfte i ordningen - blir också den sista. Skälet till att utgivningen upphör är att allt färre använder den. I stället söker allt fler nummer på nätet. Nummerupplysningstjänsten via telefon kommer dock att finnas kvar.

Den sista utgåvan blir speciell. Historikern Stefán Pálsson kommer i telefonkatalogen att berätta om telefonkatalogens historia. Utgåvan kommer att illustreras av Guðmundur Oddur Magnússon, grafisk designer och professor vid Listaháskóli Íslands.

Länge var telefonkatalogen en källa till viktig samhällsinformation. Under de första åren talade den om hur en telefon skulle användas. Under kalla kriget berättade den hur islänningarna skulle söka skydd i händelse av ett kärnvapenkrig.

På senare tid har telefonkatalogen bland annat utmärkts av Hugleikur Dagssons illustrationer. Ett år skildrade han på dess 511 sidor livet på Island i serien Garðarshólmi.

Men den har också varit omdiskuterad. Ett år gick redaktörsuppdraget till artisten Egill "Gillzenegger" Einarsson, något som väckte starka känslor eftersom han många gånger anklagats för att vara sexistisk. I samband med att han anklagades för våldtäkt - något som aldrig ledde fram till åtal - erbjöd Já, som ger ut katalogen, två olika klistermärken att täcka över omslagsbilden på honom.

Förbryllande för utlänningar brukar vara att den alfabetiska sorteringen sker efter förnamn och inte efter efternamn. Inte heller finns någon riktnummerindelning eftersom det isländska telefonnätet saknar riktnummer. Däremot är de tre första siffrorna av totalt sju till fasta telefonnummer traditionellt kopplade till vissa platser. Nummer som börjar med 451 är exempelvis hemmahörande i Árneshreppur och 465 i Raufarhöfn.

Här kan du läsa mer om den isländska telefonkatalogen.