torsdag 26 november 2015

Isländsk polis får fängelse för falska fortkörningsböter

Tio månaders fängelse blir straffet för den polis som vid 21 tillfällen stoppade utländska turister och fick dem att betala falska fortkörningsböter. Totalt lurade han bilisterna på drygt 1 miljon isländska kronor som han stoppade i egen ficka. Mannen döms för falsk tillvitelse, bedrägeri och förskingring. Han ska dessutom stå för rättegångskostnader på 225 000 kronor.

Hela tjugo gånger under sommaren 2014 stoppade en 31-årig polis utländska turister i hyrbilar. Mannen bluffade turisterna på samma sätt varje gång. Med manipulerade siffror från en lasermätare som bevis hävdade han att de gjort sig skyldiga till fortkörning. Därefter fick han turisterna att betala de påstådda böterna kontant.

De flesta ingripandena gjorde mannen på östra Island. De böter som han låtsades utfärda var inte bara falska. De belopp som han krävde var dessutom betydligt högre än vid riktiga böter.

Under rättegången i Héraðsdómur Norðurlands eystra erkände 31-åringen samtliga falska fortkörningsböter som han utfärdade under sommaren 2014. Mannen nekade på en punkt. Han tog inte på sig ansvaret för en likadan bluff som utfördes sommaren 2013. Rätten ansåg dock att bevisen var tillräckliga för att fälla 31-åringen.

Det brott som mannen inte erkände ägde rum den 16 juni 2013. Då stoppade han en kvinnlig bilist på ringvägen norr om Egilsstaðir. Hastighetsbegränsningen på sträckan var 90 kilometer i timmen, men kvinnan höll som mest 75 kilometer i timmen. Genom att manipulera radarmätaren hävdade mannen dock att hon kört 105 kilometer i timmen.

Mannen tvingade kvinnan att betala 160 euro i påstådda böter. Pengarna stoppade han i egen ficka.

Under rättegången nekade mannen alltså till att ha blåst den utländska kvinnan. Mannens upprepade brottslighet gör dock att rätten klassar hans trovärdighet som ytterst begränsad. Genom data från polisens olika interna system kunde dock åklagaren bevisa att mannen hade följt efter kvinnan med polisbilen och hade fått henne att betala de påstådda böterna.

Utredningen har varit mycket tidskrävande eftersom det har varit svårt för polisen att identifiera och hitta alla brottsoffer i utlandet och förhöra dem över telefon. Utredarna har också ägnat mycket tid åt att undersöka alla inspelningar från mannens turer med polisbilen.

Den 31-årige mannen döms nu till tio månaders fängelse för bedrägeri, förskingring och falsk tillvitelse. Mannen ska också betala rättegångskostnader på 225 000 isländska kronor.

Héraðsdómur Norðurlands eystra skriver i domen att det är särskilt allvarligt att mannen begått en lång rad av brott samtidigt som han haft en allmän ställning. Det är enligt rätten en försvårande omständighet. Rätten tar även hänsyn till att mannen är tidigare ostraffad och att han erkänt 20 av 21 åtalspunkter.

Mannen var stationerad som polis i Seyðisfjörður på östra Island. Efter att bedrägerierna riktade mot utländska turister blev kända har han tvingats lämna sitt jobb.

Här kan du läsa mer om utredningen mot polisen och här kan du läsa domen i sin helhet.