fredag 20 november 2015

Jón Ásgeir Jóhannesson på besök i fängelse

Han riskerar att själv hamna på Kvíabryggja vid en fällande dom i Aurum-målet. Men än så länge nöjer sig investeraren Jón Ásgeir Jóhannesson med att hälsa på Hreiðar Már Sigurðsson i fängelset. Trots att den tidigare Kaupþing-chefen fått den tyngsta domen för ekonomisk brottslighet i Islands historia bygger han från anstalten upp ett nytt imperium.

Kvíabryggja utanför Grundarfjörður på Snæfellsnes är den anstalt där fyra tidigare Kaupþing-toppar nu avtjänar långa fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Ständigt väntar bilar på dem för resor till Reykjavík för möten med jurister inför rättegångar eller överklaganden. Och de fyra tycks också försöka göra sitt yttersta för att tiden i fängelset ska gå så snabbt som möjligt.

En ansökan om att få dricka rödvin till maten nobbades. Och ett önskemål om att få genomgå en lång ridkurs på helgerna fick också avslag. Ändå är de fyra allt annat än sysslolösa.

Ólafur Ólafsson avtjänar ett fängelsestraff på fyra och ett halvt år. Den tidigare storägaren i Kaupþing tycks dock inte ha gett upp affärerna. I Lögbirtingablað framkommer att han i september grundade en konsultfirma, Kot Consulting ehf. Han är själv styrelseordförande medan långvariga partnern Róbert Aron Róbertsson fungerar som vd.

Aktiekapitalet i Kot Consulting är 10 miljoner isländska kronor. Utöver konsultverksamhet ska bolaget även ägna sig åt investeringar och utlåning.

Kaupþing-direktören Hreiðar Már Sigurðsson har sedan länge starka band till investeraren Jón Ásgeir Jóhannesson. Stundin berättar att han vid två tillfällen fått besök av Jón Ásgeir Jóhannesson på Kvíabryggja. Affärsmannen har anlänt i bil tillsammans med sin privatchaufför.

Mötena mellan Jón Ásgeir Jóhannesson och Hreiðar Már Sigurðsson ska enligt Stundin ha irriterat många andra interner. Jón Ásgeir Jóhannesson står nämligen själv åtalad för omfattande ekonomisk brottslighet i Aurum-härvan. Om han skulle dömas är sannolikheten stor att han får avtjäna straffet på Kvíabryggja.

Normalt brukar inte brottsmisstänkta få besöka interner på anstalten. Medfångarna hävdar enligt Stundin att Hreiðar Már Sigurðsson och hans tre kamrater särbehandlas. Flera interner uppger också att de tidigare Kaupþing-topparna får använda telefoner och datorer mer generöst än andra.

Páll Winkel, direktör för Fangelsismálastofnun, säger till Vísir att de ekonomiska brottslingarna inte behandlas annorlunda än andra interner. Samma regler gäller alla på Kvíabryggja:
"Vi ska garantera säkerhet och lugn i fängelser. Därför tillåter vi inte berusade personer på besök och inte heller personer som har dömts för narkotikabrott eller andra allvarliga brott som sannolikt kan hota lugn och säkerhet i fängelser. ... Vår grundhållning är att besök är av godo. De minskar fångarnas isolering och minskar sannolikheten för att familje- och vänskapsband bryts."
Samtidigt som Hreiðar Már Sigurðsson avtjänar sitt straff håller han på att utvecklas till en jätte inom den isländska turistnäringen. Han är nu helägare av eller delägare i Hótel Egilsen i Stykkishólmur, Hótel Búðir på södra Snæfellsnes, Hótel Ion vid Nesjavellir och Hótel Berg i Keflavík. I Stykkishólmur ingår också två pensionat i portföljen.

Trots fällande dom och flera pågående affärsprojekt anser inte Björn Ingi Hrafnsson att information om Hreiðar Már Sigurðssons aktiviteter på anstalten borde publiceras. I ett blogginlägg skriver han att jakten på ekobrottslingar gått för långt och att även dömda måste ha rätt till besök utan att det blir rubriker i medierna.

Björn Ingi Hrafnsson äger den förlusttyngda mediekoncernen Vefpressan. Utöver flera webbplatser köpte han förra året tidningen DV. Hur han lyckades finansiera övertagandet är alltjämt en gåta. Han har dock starka band till nästan samtliga av de tidigare Kaupþing-topparna och Jón Ásgeir Jóhannesson.

Hreiðar Már Sigurðssons nära relation till Jón Ásgeir Jóhannesson bidrog till att affärsmannen kunde få enorma lån från Kaupþing med begränsade säkerheter. Jón Ásgeir Jóhannessons fru Ingibjörg Pálmadóttir äger i dag mediekoncernen 365. Där har Björn Ingi Hrafnsson ett veckoligt tv-program som ger honom 2 miljoner isländska kronor i månaden.

Under den tid som Björn Ingi Hrafnsson företrädde Framstegspartiet i kommunfullmäktige i Reykjavík stod han nära såväl Jón Ásgeir Jóhannesson som Sigurður Einarsson, dåvarande styrelseordförande i Kaupþing som nu sitter på Kvíabryggja. Tillsammans försökte de ta över så mycket som möjligt av kommunens energitillgångar till så lågt pris som möjligt. På andra änden av förhandlingsbordet fanns alltså Björn Ingi Hrafnsson.

Sedan Björn Ingi Hrafnsson lämnat fullmäktige värvades han till 365 där han fick ansvaret för Fréttablaðiðs näringslivsrapportering. Där stoppade han för Kaupþing ogynnsam rapportering och rasade mot negativa nyheter om banken som ändå slank igenom kontrollnätet.

Som medieägare har Björn Ingi Hrafnsson konsekvent vänt sig mot utredningar av finanskraschens orsaker och ekonomisk brottslighet med kopplingar till den. Och nu tar han alltså åter ställning för de dömda Kaupþing-topparna och Jón Ásgeir Jóhannesson:
"Detta är en principfråga. Det är inte mer nyhetsstoff att fångar på Kvíabryggja får besök av gäster än andra fångar på andra platser i landet. De är också människor och har sina rättigheter."
Han är dock inte ensam om att försvara Kaupþing-topparna. De fyra dömda ekobrottslingarna har också skaffat en pr-konsult med syftet att påverka bilden av dem till det positiva.

Här kan du läsa mer om internerna på Kvíabryggja.