fredag 6 november 2015

Långhus från vikingatiden kan ha hittats i Stöðvarfjörður

Foto: Fjarðabyggð
Lämningar av ett vikingatida långhus kan ha upptäckts vid gården Stöð i Stöðvarfjörður. Utgrävningar ska inom de närmaste veckorna avslöja om det faktiskt handlar om det första långhuset som hittats på östra Island. Undersökningarna inleddes i samband med att förutsättningarna för att dra nya elledningar genom området studerades.

I Reykjavíkområdet finns mängder av spår efter några av de första människor som bosatte sig på Island. De har i vissa fall kunnat dateras till omkring år 870. Det betyder också att de stämmer ganska väl överens med den officiella historieskrivningen. Där pekas 874 ut som det år då Island befolkades.

I övriga delar av landet är så tidiga lämningar mer sällsynta. Det behöver inte betyda att arkeologiska utgrävningar inte skulle kunna ge resultat. Ständiga nybyggen i centrala Reykjavík har gjort att stora delar av den gamla stadskärnan har kunnat undersökas. I övriga landet har arkeologer mer sällan fått möjlighet att utföra liknande undersökningar.

En planerad dragning av kraftlinjer vid Stöðvarfjörður på östra Island ser dock ut att kunna ändra på det. Vid gården Stöð finns det tecken som kan tyda på att det en gång i tiden där funnits ett vikingatida långhus.

Två utgrävningar ska påbörjas under november. Kommunfullmäktige i Fjarðabyggð har i ett beslut lovat att ansvara för eventuella fynd tills de kan överlämnas till nationalmuseet Þjóðminjasafn Íslands.

Än så länge finns det inga säkra fynd på platsen. Att Stöð var befolkat under vikingatiden råder det dock inget tvivel om. De tidigaste uppgifterna säger att Þórhaddur den gamle seglade från Trondheim över havet och gick i land i Stöðvarfjörður. Ombord skeppet ska han ha haft sin familj och såväl jord som högsätesstolparna från gården i Norge. Skälet var att de skulle visa honom vägen och bidra till framtida lycka.

Þórhaddur den gamle bodde på Stöð i hela sitt vuxna liv. Det sägs än i dag att traktens invånare är avlägsna släktingar med honom.

Om arkeologerna skulle lyckas att gräva fram spår efter ett långhus handlar det alltså om de tidigaste lämningarna på östra Island. Innan några verkliga fynd har gjorts är det dock svårt att närmare datera det möjliga långhuset vid Stöð.

Här kan du läsa om ett aktuellt fynd från vikingatiden i Reykjavík.