torsdag 19 november 2015

Lastbil i Hvalfjörðurtunneln slår i taket på vägen utEn allvarlig olycka var inte långt borta i Hvalfjörðurtunneln kvällen den 4 november. En lastbil på väg norrut till Grundartangi fullastad med trädstammar rammade då tunnelns tak på vägen ut. Trädstammar föll både bakom och bredvid lastbilen - men utan att någon skadades trots tät trafik.

Att lastbilschaufförer inte vill ta omvägen runt Hvalfjörður är något som ibland orsakar olyckor i tunneln under fjorden. Den högsta tillåtna höjden är 4,2 meter. Men det går att använda tunneln med högre last genom att sänka fjädringen vid infart och utfart.

Strax före klockan 19 den 4 november i år satsade alltså en chaufför på att ta sig igenom tunneln trots att lasten var för hög. Att den var högre än tillåtna 4,2 meter kan inte ha kommit som någon överraskning. Vid infarten till tunneln krypkörde nämligen chauffören och lyckades precis ta sig under de bommar som finns.

På vägen ut var chauffören inte lika försiktig. Flera trädstammar slog i tunnelns tak och föll över vägbanan. Om något mötande fordon hade träffats hade skadorna kunnat bli mycket allvarliga. Nu var det bara utrustning i tunneln som skadades.

Transporten var på väg från södra Island till Grundartangi. Där skulle virket bli pellets som i sin tur skulle användas till uppvärmning av ugnar i kiseljärnfabriken.

Här kan du läsa mer om och se en liknande olycka i Hvalfjörðurtunneln.