fredag 20 november 2015

Ny magma får Bárðarbunga att expandera

Ny magma strömmar in i Bárðarbungas magmakammare och får berget att expandera. Samtidigt har jordskalven med epicentrum nära vulkanen blivit fler. Det kraftigaste skalvet hittills hade en magnitud på 3,8. Tecknen tyder på att Bárðarbunga gör sig redo för ett nytt utbrott - men det finns däremot inget som tyder på att det skulle ske inom kort.

Det har snart gått nio månader sedan det halvårslånga utbrottet i Bárðarbunga upphörde. Totalt handlade det om fem utbrott, men där bara två skedde på öppen mark. Övriga tre lyckades aldrig tränga igenom glaciärens istäcke.

Det i särklass längsta och kraftigaste utbrottet ägde rum vid Holuhraun några mil norr om Bárðarbungas magmakammare. Utbrottet bildade det största lavafältet på Island sedan 1700-talets slut. Eftersom det inte ägde rum under Vatnajökull orsakade det däremot inga översvämningar. Inte heller tog människor skada av utbrottet. Den närmaste gården fanns sju mil från Holuhraun.

Grímsvötn, Hekla och Eyjafjallajökull är tre vulkaner som efter ett utbrott i regel börjar att expandera på nytt. Det dröjer alltså inte länge förrän magmakammaren börjar att fyllas på. Enligt Veðurstofa Íslands står det nu klart att Bárðarbunga beter sig på samma sätt.

Det säkraste tecknet på att vulkanen expanderar är att glaciären höjer sig mer än den naturliga landhöjningen. Så är läget just nu vid Bárðarbunga. Ett annat tecken är de mindre jordskalvssvärmar som då och då skakar området. Hittills har skalven i direkt anslutning till själva kratern haft magnituder på 2,5 till 3,8.

Jordskalven är sannolikt kopplade till magmarörelserna. Förutom att magmakammaren fylls på med ny magma kan skalven även göra så att nya vägar uppåt i berget öppnar sig för magman.

Trots att Bárðarbunga nu samlar kraft för ett nytt vulkanutbrott betyder det inte att något utbrott är nära förestående. Även om den vulkaniska aktiviteten i Vatnajökullmassivet just nu är ovanligt kraftig kommer det sannolikt att dröja flera år innan Bárðarbunga vaknar på nytt. Samtidigt är informationen om tidigare utbrott begränsad.

Veðurstofa Íslands diskuterade utvecklingen vid Bárðarbunga under ett möte i onsdags. Myndigheten kommer att fortsätta att följa aktiviteten vid vulkanen dygnet runt.

Här kan du läsa mer om Bárðarbunga.