onsdag 11 november 2015

Översvämningar i Skaftá kan kosta flera hundra miljonerOmkring 366 miljoner ton vatten forsade från Skaftárjökulls östra kaldera mot havet under den senaste översvämningen. Nya mätningar visar att kalderans storlek har fördubblats sedan 2010. Vattenmassorna lade upp till 7 000 hektar mark under vatten. Skadorna kan uppgå till flera hundra miljoner isländska kronor. Samtidigt är det oklart om bron över Eldvatn går att rädda, men den öppnades i går på nytt för trafik.

Efter två veckor avblåste Almannavarnir den 15 oktober den förhöjda beredskapen för översvämningarna i Skaftá. Jökelloppet från Skaftárjökulls östra kaldera var det hittills största. Nu visar nya mätningar utförda av Jarðvísindastofnun varför översvämningarna blev så stora.

Sedan 2010 - då det senaste jökelloppet ägde rum från Skaftárjökulls östra kaldera - har kalderans storlek fördubblats. Då var den 4 kvadratkilometer. Nu kan den vara upp till 10 kvadratkilometer. Det förklarar både det långa uppehållet mellan översvämningarna och storleken på den senaste översvämningen.

Kalderan bedöms nu vara 2,5 kilometer i diameter och 150 meter djup. Som mest sjönk Skaftárjökull hela 120 meter när kalderan tömdes under översvämningen. Omkring 366 miljoner kubikmeter smältvatten strömmade mot havet så länge som jökelloppet pågick. Att kalderan växt så snabbt beror på ökad jordvärme i området.

För boende i regionen är beskedet om den växande kalderan knappast välkommet. Visserligen kan det innebära att den svämmar över mer sällan, men samtidigt ökar det risken för stora översvämningar som riskerar att lägga stora mängder mark under vatten. Tidigare har den östra kalderan svämmat över med två till tre års mellanrum.

Tiotalet gårdar i kommunen Skaftárhreppur väster om Kirkjubæjarklaustur drabbades av översvämningarna. Upp till 7 000 hektar bevuxen mark hamnade under vatten. Den är nu täckt av sand och lera från Vatnajökull. Den kan också påskynda erosionen i Eldhraun.

Något som många boende befarar är att sanden nu i flera år ska virvla omkring i stormar och orsaka försämrad sikt och skador på fordon. Problemen är i regel störst under vintern och våren när det är förhållandevis torrt i området. Då riskerar även luftkvaliteten att försämras.

Flera mindre vägar skadades i samband med översvämningarna. En stor del av vägen in i Skaftárdalur spolades bort av vattenmassorna. Det är dock osäkert om den kommer att byggas upp på nytt. Sträckan ingår inte längre i det statliga vägnätet eftersom det inte finns några året runt-boende längs vägen.

Även delar av fjällvägen F208 förstördes. De kommer sannolikt inte att åtgärdas förrän till sommaren. Dessutom är bron över Eldvatn vid Ásar alltjämt ett frågetecken. Vegagerðin uppger i ett pressmeddelande att sökandet efter en lämplig plats för en ny bro har påbörjats eftersom den nuvarande inte tros kunna stå emot en ny översvämning.

Bron öppnades dock i går för lättare trafik. Fordon på högst fem ton får använda bron och bara ett fordon i taget får befinna sig bron. Den kommer inledningsvis bara att vara öppen mellan 7 och 19 under övervakning av personal från Vegagerðin. Enligt ett pressmeddelande ska så småningom ett automatiskt övervakningssystem införas vid bron.

Sandra Brá Jóhannsdóttir, kommunchef i Skaftárhreppur, säger till RÚV att enbart skadorna på bevuxen mark kan uppgå till 100 miljoner isländska kronor. Om även andra skador räknas in handlar det om flera hundra miljoner:
"Det ska än så länge visa sig och det kommer undan för undan upp till ytan. Jag räknar med att det nästa vår ska gå att värdera detta bättre."
Här kan du läsa mer om översvämningarna i Skaftá.