onsdag 4 november 2015

Rasrisk får myndighet att stänga Kirkjufjara

Kirkjufjara vid Dyrhólaey stängs för besökare. Den senaste tiden har flera stora jordskred inträffat där klippor rämnat och rasmassor strömmat över stränderna. Beslutet har fattats av Umhverfisstofnun. Området kommer enligt ett pressmeddelande att hållas stängt för besökare tills Veðurstofa Íslands har analyserat riskerna för nya ras.

Flera jordskred har de senaste åren inträffat vid Dyrhólaey. Vid ett tillfälle drog ett skred med sig två turister från klipporna ovan stranden. De klarade sig dock med lindriga skador.

I år har klipporna ovanför Kirkjufjara varit särskilt bräckliga. Myndigheterna har varnat besökare för att vistas på stranden på grund av rasrisken.

Den senaste tidens jordskred får nu Umhverfisstofnun att stänga stranden för besökare. I dagsläget bedöms risken för nya ras vara stor. Därför uppmanas alla besökare att röra sig försiktigt i området och att inte kliva ut på avsatser som skulle kunna rämna. Beslutet gäller åtminstone tills Veðurstofa Íslands har undersökt riskerna för nya jordskred.

Här kan du läsa mer om jordskred vid Dyrhólaey.