måndag 23 november 2015

Sjömän i polisförhör - gick i land på Surtsey utan tillstånd

Med hjälp av en liten gummibåt gick några isländska sjömän i land på Surtsey. Händelsen inträffade för drygt tio år sedan. Efter att en av sjömännen lagt upp en video på Youtube från besöket har flera av dem förhörts av polis. Fjölnir Baldursson säger till Bæjarins Besta att de steg i land trots att de visste att det var förbjudet.

För att inte utvecklingen på Surtsey ska påverkas av människan är det enda sedan vulkanön bildades förbjudet att stiga i land. Runt ön finns också en skyddszon. Den som vill besöka Surtsey måste ha tillstånd från myndigheterna. I regel utfärdas bara ett eller ett par tillstånd om året för olika vetenskapliga expeditioner. Inga turister tillåts besöka ön.

För drygt tio år sedan bestämde sig sjömän ombord trålaren Fjölnir GK för att strunta i förbudet. Med hjälp av en liten gummibåt tog de sig i land på ön. En av dem, Fjölnir Baldursson, publicerade för två år sedan en film från besöket på Surtsey. Flera av hans kamrater kallades därefter till förhör, men själv säger han till Bæjarins Besta att ingen kontaktat honom om den förbjudna landstigningen:
"Jag tycker att det är konstigt att de inte har pratat med mig. De vet kanske hur djävla envis jag är. ... Jag gick i land bara för att det är förbjudet."
Här kan du se filmen från besöket.