måndag 16 november 2015

Socialdemokrater i kris lovar fler unga på listornaSocialdemokraterna ska i nästa val se till så att fler unga kandidater finns på partiets listor. Partiet ska också driva en politik som lockar fler unga islänningar. Det klubbades under helgens partistyrelsemöte i Akranes. Besluten kommer efter historiskt usla siffror i opinionsmätningar där det i synnerhet är de unga väljarna som inte attraheras av Socialdemokraterna. Men partiledaren Árni Páll Árnason sade nej till ålderskvotering.

I alltingsvalet våren 2013 backade Socialdemokraterna med hela 16,9 procent och tappade över hälften av väljarstödet. Då fick partiet 12,8 procent av rösterna. Sedan dess har kräftgången fortsatt. I de senaste opinionsmätningarna ligger stödet på rekordlåga 8 procent.

I den politiska debatten har Socialdemokraterna den senaste tiden haft ytterst begränsat genomslag. Partiets hjärtefråga var ett isländskt EU-medlemskap och anslutning till EMU. Regeringen ser dock ut att ha lyckats få bort EU-frågan från dagordningen genom att låta ansökan om medlemskap kvarstå, men att upphäva statusen som kandidatland.

Sedan dess har Socialdemokraterna för många islänningar framstått som vilset och profillöst. Partiet har inte lyckats hitta någon ny hjärtefråga som attraherar väljarna. I stället har det interna missnöjet med ledningen växt. Samtidigt finns det ingen uppenbar utmanare till den sittande ordföranden Árni Páll Árnason.

Tidigare i år lyckades Árni Páll Árnason vid partiets landsmöte besegra Sigríður Ingibjörg Ingadóttir med en enda röst. Beskedet om att hon utmanade den sittande ordföranden kom bara dagen före omröstningen. Att marginalen bara var en röst underströk Árni Páll Árnasons svaga ställning internt.

Socialdemokraterna bildades inför alltingsvalet 1999. Fyra vänsterpartier gick då ihop med målet att kunna utmana Självständighetspartiet om positionen som landets största parti. Men i dag är vänstern åter splittrad - och Socialdemokraterna har knappast lyckats behålla rollen som en enande faktor.

I dag har Socialdemokraterna de äldsta parlamentarikerna på Island. Förnyelsen var vid det senaste valet obefintlig. Partiet har dessutom svårt att locka unga väljare.

Vid MMR:s väljarbarometer från mitten av oktober var det bara 8 procent av islänningarna i åldern 18 till 29 år som sympatiserade med partiet - jämfört med 28,3 procent bland islänningar som har fyllt 68 år. I den yngsta gruppen fick Piratpartiet 46,3 procent, Självständighetspartiet 15,5 procent, Ljus framtid 9,6 procent, Gröna vänstern 9 procent och Framstegspartiet 5,3 procent.

Inför helgens partistyrelsemöte fanns ett förslag om att införa ålderskvotering. Det gick ut på att en person yngre än 35 år skulle finnas på någon av de tre översta platserna på varje lista. Totalt sett skulle dessutom minst var femte kandidat vara under 35 år.

Förslaget fick stöd av bland annat av Sigríður Ingibjörg Ingadóttir. Men Árni Páll Árnason ställde sig inte bakom det. I stället klubbade mötet ett förslag som gick ut på att partiet ska sträva efter att ha så många yngre kandidater som möjligt på listorna. Men det sattes alltså inga regler för detta.

I sitt tal presenterade Árni Páll Árnason en politik som syftade till att locka fler unga väljare - som förlängd föräldraledighet, fler hyresbostäder och låga räntor för bostadslån. Han pekade på att samma saker redan finns i de övriga nordiska länderna. Därför borde inte Island vara något undantag. Exakt hur detta skulle gå till förklarade han dock inte.

Árni Páll Árnason aviserade också att han tänker ställa upp i nästa ordförandeval 2017. Han uppmanade - vilket kunde betraktas som en pik mot Sigríður Ingibjörg Ingadóttir - eventuella utmanare att tillkännage sina kandidaturer tidigt så att samtliga medlemmar skulle kunna delta i valet. När Sigríður Ingibjörg Ingadóttir anmälde sin kandidatur var det bara ombuden på landsmötet som fick rösta.

Vem som leder Socialdemokraterna i valet 2017 är i högsta grad osäkert. Någon tydlig utmanare finns inte i dagsläget. Men vice ordföranden Katrín Júlíusdóttir och Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson är namn som tveklöst skulle kunna utmana honom. Problemet för Katrín Júlíusdóttir är att hon tidigare förlorat mot Árni Páll Árnason, och för Dagur B. Eggertsson att han redan varit vice ordförande utan att då skörda några som helst politiska framgångar.

Árni Páll Árnasons ställning är fortsatt svag. Han står långt till höger i partiet och skulle förmodligen hellre bilda regering tillsammans med Självständighetspartiet än Gröna vänstern och Piratpartiet. Och förmodligen skulle hellre Bjarni Benediktsson och Självständighetspartiet bilda regering med högerorienterade socialdemokrater än med Sigmundur Davíð Gunnlaugssons högerpopulistiska och oberäkneliga framstegspartister.

Enda bekymret för Árni Páll Árnason och Bjarni Benediktsson är att en majoritet för Socialdemokraterna och Självständighetspartiet i dagsläget är något helt osannolikt. Men med en halv kollaps för Piratpartiet skulle kanske stöd från Ljus framtid - ett annat krisande parti - kunna räcka för att bilda en koalition.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas kris och ovan se Árni Páll Árnasons tal i sin helhet.