söndag 22 november 2015

Sushi Samba i Reykjavík segrar i namntvist

Sushi Samba i Reykjavík behöver inte byta namn. Den amerikanska sushikedjan med samma namn förlorar tvisten i Héraðsdómur Reykjavíkur eftersom den inte kunnat visa att de isländska ägarna känt till deras restauranger. Isländska Sushi Samba slipper därmed skadeståndskravet på 15 miljoner isländska kronor.

I november förra året valde den amerikanska sushikedjan Sushi Samba att stämma restaurangen på Þingholtsstræti i Reykjavík med samma namn. Den amerikanska kedjan har restauranger i fem städer, varav fyra i USA och en i Storbritannien. I bägge länderna är Sushi Samba varumärkesskyddat.

Det ryktas att den amerikanska kedjan fått upp ögonen för restaurangen i Reykjavík i samband med skilsmässan mellan Katie Holmes och Tom Cruise. Under en resa till Island åt paret sannolikt sin sista måltid tillsammans på just Sushi Samba.

I domstolen hävdade den amerikanska kedjan att gäster kunde få uppfattningen att restaurangen i Reykjavík tillhörde samma kedja. Det utmålade de som förödande eftersom isländska Sushi Samba bland annat serverar valkött - något som är kontroversiellt i USA. Vidare hävdade de att konceptet med sushi med sydamerikanska influenser hade plagierats.

På Island fick Sushi Samba varumärkesskydd 2011. I domstolen visade den amerikanska kedjan sex inlägg från isländska bloggar och forum som bevis på att de egna restaurangerna redan innan varumärkesregistreringen skulle ha varit kända på Island. I samtliga fall handlade inläggen om islänningar som hade eller skulle äta på Sushi Samba i USA.

Domstolen anser inte att den amerikanska kedjan har lyckats bevisa att de isländska ägarna känt till att det i USA funnits restauranger med samma namn. Sushi Samba var enligt rätten heller inte någon internationellt känd kedja.

Sushi Samba i Reykjavík får inte bara behålla namnet. Restaurangen slipper också skadeståndskravet på 15 miljoner isländska kronor. Inte heller behöver den stå för 1 368 000 kronor i rättegångskostnader. I stället blir det den amerikanska kedjan som får ersätta isländska Sushi Samba med 1 250 000 kronor i rättegångskostnader.

Här kan du läsa domen i sin helhet.