tisdag 10 november 2015

Systrar i fortsatt bråk om statsministerutpressning

Det var beskedet om ex-sambon Björn Ingi Hrafnssons bröllop som fick kvinnan att sätta utpressningsplanen i verket. Därefter spionerade hon på statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Utklädd till joggare lade hon utpressningsbrevet i brevlådan. Dagen därpå greps både hon och systern. Inom kort väntas bägge åtalas för utpressningsförsöket.

Vad som egentligen hände i våras när två systrar - bägge verksamma som journalister - försökte pressa statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson på 8 miljoner isländska kronor är fortfarande oklart. Björn Ingi Hrafnssons ex-sambo har erkänt att hon planerat och genomfört brottet. Men hon hävdar att systern deltog hela vägen. Det enda systern har erkänt är att hon skjutsade ex-sambon till den plats där pengarna skulle hämtas.

Systern träder fram i senaste numret av Stundin och ger sin version av historien. Tidningen kan bland annat publicera systerns foton på själva gripandet. Hon ska då själv ha väntat i bilen ungefär en kilometer bort. Efter att systern blivit gripen togs hon snart själv av polis. De befann sig då vid fisktorkningsställningarna i utkanten av Hafnarfjörður på väg mot Krýsuvík.

I Stundin beskriver systern ex-sambon som psykiskt sjuk. Situationen ska ha förvärrats den 8 maj i år då det blev känt att hennes tidigare partner, mediemogulen Björn Ingi Hrafnsson, skulle gifta sig med en annan kvinna. Redan då ska ex-sambon ha börjat planera ett utpressningsförsök riktat mot statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Året innan hade Björn Ingi Hrafnsson tagit över den förlusttyngda tidningen DV. Själv ägde han nyhetswebbarna Eyjan, Pressan och Bleikt som var allt annat än ekonomiska framgångar. Artiklarna kännetecknades ofta av en kritisk ton mot utredningar gällande misstänkt brottslighet i finanskraschens kölvatten. Gissningarna har därför varit många om vem eller vilka som finansierat Björn Ingi Hrafnssons förluster.

Inte heller är det klart hur han lyckades finansiera köpet av DV. Klart är däremot att ägarskiftet innebar att tidningen övergav den granskande journalistiken. DV:s mest respekterade reportrar sparkades eller sade upp sig självmant. Kvar blev en tidning lojal med Framstegspartiet - samma parti som Björn Ingi Hrafnsson själv representerat i fullmäktige i Reykjavík.

Ex-sambon hävdade att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i högsta grad medverkat i DV-affären. Han påstods ha använt sina kontakter inom MP Bankis ledning för att Björn Ingi Hrafnsson skulle beviljas ett lån som skulle användas för köpet av DV. Om uppgifterna hade varit sanna skulle alltså statsministern ha agerat för att tysta en kritisk röst i samhällsdebatten. Det var detta som ex-sambon hotade att avslöja.

Systern berättar i Stundin att ex-sambon spionerade på Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och hans familj. Hon funderade bland annat på att lägga utpressningsbrevet i barnets väska på förskolan. I stället valde hon att lägga det direkt i brevlådan. Hon passerade huset utklädd till joggare.

När brevet överlämnades hade ex-sambon haft det klart i en vecka. Systern ska ha skrivit ut det på sitt jobb från ett usb-minne. Ex-sambon ska ha varit noga med att inte ta i brevet med bara fingrar.

Vid 13.10 den 29 maj grips ex-sambon. Några minuter senare grips systern. Gripandet sammanfaller underligt nog med ett jordskalv med en magnitud på 3,2 med epicentrum just vid Krýsuvík. Ex-sambon har då på håll sett en chaufför lämna en väska i lavafältet. Därefter försvinner bilen. Efter en lång stunds väntan tar hon sig fram till väskan och öppnar den. I samma stund övermannas hon av kamouflageklädda poliser.

Systern hävdar alltså att det enda hon gjort är att hon skjutsat ex-sambon till den plats där lösesumman på 8 miljoner isländska kronor skulle överlämnas. Systern var verksam som biljournalist på Morgunblaðið. Den bil hon använde ska hon enligt Vísir ha hämtat ut hos Toyota under förevändningen att det gällde ett test.

Ex-sambon medger att hon haft psykiska problem, men säger till Vísir att hon nu försöker få ordning på sitt liv. Hon anklagar systern för att ljuga om sin inblandning i utpressningsförsöket. Hon vill dock inte säga något om dessa påstådda lögner förrän under rättegången.

Polisens utredning av fallet är klar. Enligt källor till Islandsbloggen har de tekniska undersökningarna av utpressningsbrevet inte gett någon ytterligare information. Där ska varken ha funnits fingeravtryck eller dna från ex-sambon.

Det blir nu upp till åklagare att ta beslut om åtal. Spekulationerna om sanningshalten i ex-sambons uppgifter om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons kontakter med Björn Ingi Hrafnsson fortgår. Vad gäller utpressningsförsöket finns dock inga som helst bevis för statsministerns delaktighet.

Ett annat rykte som cirkulerat på senare tid är att det skulle vara Gunnlaugur M. Sigmundsson, pappa till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som skulle vara den som skulle täcka DV:s förluster. I förra veckan publicerade Hringbraut en sådan artikel utan att hänvisa till några källor. Artikeln var dock borta efter mindre än ett halvt dygn.

Sannolikt hotade Gunnlaugur M. Sigmundsson med en rättsprocess om artikeln inte försvann. Ryktena har visserligen inte försvunnit, men en journalist som granskat årsredovisningar med kopplingar till Gunnlaugur M. Sigmundssons affärer har inte hittat några uppgifter som på något sätt styrker påståendena om att han skulle vara inblandad i DV-affären.

DV fortsätter att vara en tidning i djup kris. Räckvidden har sjunkit till rekordusla 7 procent av de isländska hushållen. Samtidigt ligger DV efter med betalningen av en lång rad statliga avgifter och skatter.

Här kan du läsa mer om utpressningshärvan.