onsdag 11 november 2015

Välbeställda fångar på Kvíabryggja nekas ridkurs på helger

2,7 miljoner isländska kronor och tillgång till fem hästar var priset för den ridutbildning som fem fångar på anstalten Kvíabryggja ville genomgå. Samtliga i kvintetten har dömts för ekonomisk brottslighet med kopplingar till Kaupþing. Men Fangelsismálastofnun stoppar de välbeställda fångarnas utbildning, rapporterar Fréttablaðið.

På anstalten Kvíabryggja utanför Grundarfjörður på västra Island avtjänar just nu tidigare toppchefer inom Kaupþing fleråriga fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Placeringen på en lågsäkerhetsanstalt väckte uppmärksamhet redan från början. I vanliga fall brukar personer som dömts till så långa straff hamna på högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun.

Vissa av internerna tycks ha ovanliga önskemål. Nyligen sade Páll Winkel, direktör för Fangelsismálastofnun, att myndigheten fått in ett önskemål från Kvíabryggja om att få dricka rödvin och andra alkoholhaltiga drycker till maten. Svaret blev enligt Morgunblaðið nej eftersom det inte är tillåtet att använda alkohol på anstalten.

Rykten gjorde gällande att det var tidigare Kaupþing-toppar som stod bakom önskemålet. Det förnekades sedan genom pr-företaget Kom, som enligt Vísir anlitats just av de tidigare bankcheferna för att dementera uppgifterna om att de skulle ha begärt att få dricka alkohol till maten.

Nu har ett annat ovanligt önskemål kommit från interner på Kvíabryggja. Och den här gången ska det enligt Fréttablaðið vara tidigare Kaupþing-toppar som begärt att få utbilda sig på hästryggen.

Till en kostnad av 2 690 000 isländska kronor - alltså 538 000 per person - skulle kvintetten genomgå en ridkurs. Utbildningen skulle pågå i sexton heldagar förlagda till helger. Den som klarar kursen får 16,5 gymnasiepoäng. Hästarna, som deltagarna liksom ridtyg behövde ordna själva, skulle få stallplats på en granngård till Kvíabryggja.

Utbildningen skulle arrangeras av Reiðmaðurinn, ett företag kopplat till lantbrukshögskolan Landbúnaðarháskóli Íslands. Rektorn Björn Þorsteinsson säger i Fréttablaðið att det var "en standardutbildning" som skulle genomföras med internerna från Kvíabryggja:
"Dessa fångar är inte farliga i dagligt umgänge. Annat vore det om du hade våldsamma fångar och en motorsågsutbildningen i skogen. Då tror jag inte att våra människor hade varit så förväntansfulla."
Men utbildningen stoppades av Fangelsismálastofnuns ledning. I mejl som Vísir tagit del av ställer Páll Winkel frågor till Björn Þorsteinsson om ridkursen. Han undrar bland annat hur den finansieras och om den kan ordnas för interner på andra anstalter.

Ridkursen skulle ha börjat den 7 november och pågått till den 3 april nästa år. Nu sade alltså myndigheten nej dagen innan den skulle ha börjat. Páll Winkel säger i Fréttablaðið att det i slutändan var så att utbildningen inte levde upp till myndighetens krav:
"Vi vill inte ställa oss i vägen för fångars utbildning, men det måste alltid tas hänsyn till att vederbörande är frihetsberövade utöver det att jämlikhet är grundläggande i vårt arbete, alltid och överallt. ... Detta är en lag om verkställande av straff. Man kan inte utbilda sig utanför fängelset om inte vissa villkor uppfyllts, och de fanns inte."
Här kan du läsa mer om internerna på Kvíabryggja.