tisdag 17 november 2015

White Guide Nordic: Här är Islands 17 bästa restauranger

Dill i Reykjavík håller med god marginal ställningen som Islands bästa restaurang. Det är dessutom den enda restaurangen i landet som förtjänar status som mästarklass. Ytterligare 16 isländska restauranger tar plats bland de 300 bästa när White Guide Nordic rankar Nordens och Estlands främsta matställen.

Det är andra året som White Guide utser de bästa restaurangerna i Norden. Premiäråret fanns nio isländska matställen med bland de 250 högst rankade. I år har antalet utökats till 300 samtidigt som Grönland och Estland tillkommit.

Förra året utsågs Dill i Reykjavík till Islands främsta restaurang. Den fick då 78 poäng av 100 möjliga och hamnade därmed på plats 98 i Norden.

I år får Dill 79 poäng. Restaurangen rankas som mästarklass, vilket är den näst högsta nivån. Bäst i Norden är för andra året i rad Noma i Köpenhamn, en restaurang som i år får 97 poäng av 100 och betyget internationell mästarklass.

Förra året fanns bara en isländsk restaurang utanför Reykjavík med på listan. I år är matställena utanför huvudstaden sex till antalet.

Nummer två på Island efter Dill är Slippurinn på Heimaey med 74 poäng. Trea är Gallery i Reykjavík (73 poäng), fyra är Rub 23 i Akureyri (72 poäng), femma är Vox i Reykjavík (72 poäng), sexa är Fiskmarkaðurinn i Reykjavík (69 poäng), sjua är Matur og drykkur i Reykjavík (69 poäng) och åtta är Austur-Indíafjelagið i Reykjavík (68 poäng). Samtliga dessa restauranger får betyget mycket hög klass.

Resterande nio restauranger får status som hög klass. Nia på Island är Grillið i Reykjavík (69 poäng), tia är Kol i Reykjavík (67 poäng), elva är Pakkhús i Höfn (66 poäng), tolva är Glóð i Egilsstaðir (64 poäng), tretton är Lava i Grindavík (62 poäng), fjorton är Fiskfélagið i Reykjavík (61 poäng), femton är Grillmarkaðurinn i Reykjavík (61 poäng), sexton är Kitchen and Wine i Reykjavík (61 poäng) och sjutton är Slippbarinn i Reykjavík (60 poäng).

Anledningen till att Grillið trots högre totalpoäng rankas som en sämre restaurang än Austur-Indíafjelagið är att maten inte levde upp till den nivå som krävdes för betyget mycket hög klass. Samma sak drabbade Grillið även förra året.

Utöver maten - vilken som högst kan ge 40 poäng - betygssätts även betjäning (25 poäng), drycker (20 poäng) samt läge och atmosfär (15 poäng).

Här kan du läsa mer om förra årets restaurangrankning.