fredag 4 december 2015

55 syriska flyktingar tackar ja till fristad på Island

55 flyktingar från Syrien kommer till Island före årsskiftet. Samtliga familjer som har fått ett erbjudande om en fristad i landet har tackat ja. Kostnaden för kommunerna att ta emot flyktingarna beräknas till 3,1 miljoner isländska kronor per person. De tre mottagarkommunerna får ekonomiskt stöd från staten i två års tid.

Samtliga 55 flyktingar från krigets Syrien som erbjudits en fristad på Island har tackat ja. Det skriver socialminister Eygló Harðardóttir i ett inlägg på Facebook. De befinner sig just nu i flyktingläger i Libanon. Inför avresan kommer de under två och en halv dag att få information om Island. Den handlar bland annat om hur samhället fungerar i öriket.

Utbildningen börjar den 14 december. Preliminärt reser de 55 flyktingarna - 20 vuxna och 35 barn - till Island den 21 december.

De tre mottagarkommunerna är Akureyri, Hafnarfjörður och Kópavogur. Av dessa kommer 23 personer till Akureyri, 17 till Hafnarfjörður och 15 till Kópavogur. Kommunerna får 3,1 miljoner isländska kronor per person i statliga pengar för mottagandet. Stödet varar i två år.

I avtalet mellan regeringen och kommunerna framgår att staten garanterar gymnasieutbildning för flyktingar i åldern 16 till 24 år. I skolan har de rätt till undervisning i isländska för invandrare. De får även rätt till hemspråksundervisning.

Kommunen svarar för att alla barn får gå i skola eller förskola. Målet är att barnen ska bli tvåspråkiga. Därför får även de hemspråksundervisning. Kommunen åtar sig vidare att hjälpa familjerna med att hitta fritidsaktiviteter åt barnen och att erbjuda social rådgivning och stöd från psykologer.

Staten står också för sjukvård och betalar eventuella patientavgifter under det första halvåret. I samråd med kommunen får flyktingarna tandvård.

Enligt avtalet ska kommunerna så snart som möjligt ta kontakt med Vinnumálastofnun. I samarbete med myndigheten ska de försöka se till så att flyktingarna kommer ut på arbetsmarknaden så snart som möjligt. Stefán Þór Björnsson, ordförande för flyktingnämnden, säger till RÚV att språk och jobb är nödvändigt för att de nyanlända snabbt ska komma in i samhället:
"Vi vill att detta ska gå bra och lägger stor vikt vid att människorna anpassar sig till det isländska samhället så snabbt som möjligt. ... Barnen är ofta ganska snabba på att lära sig språket och att anpassa sig, men det kan ta längre tid för vuxna. Vissa befinner sig i chock vilket kan förhindra att de lär sig något nytt. Det är vår erfarenhet att människor vill lära sig språket, och om det inte lyckas så är det inte för att de inte orkar."
Samtidigt kan flytten till ett nytt land bli svår för många flyktingar. De syrier som nu kommer till Island har inte bara lämnat sina hem. Flera av dem ska också ha blivit torterade. Stefán Þór Björnsson säger till RÚV att det därför inte är givet att alla kommer att visa tacksamhet direkt vid ankomsten till Island:
"Det är faktiskt kanske inte så. Detta är kanske människor som har förlorat allt, har drabbats av en stor chock och som plötsligt har kommit till ett annat land."
I morgon berättar fyra familjer som flytt till Island sin historia på Borgarleikhúsiðs scen i Reykjavík. Två familjer kommer från Syrien, en från Kenya och en från Irak. Vissa av dem har fått uppehållstillstånd på Island medan andra fortfarande väntar på besked från myndigheterna. Det börjar klockan 13 lokal tid.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.