onsdag 23 december 2015

Allt fler islänningar ratar rockan dagen före julafton

Två av tre islänningar nobbar den traditionella rockan till lunch eller middag i dag. Traditionen med den jästa fisken är starkast bland äldre isländska män bosatta på landsbygden. Bland unga kvinnor i Reykjavíkområdet är det mer sällsynt som rocka hamnar på tallriken dagen före julafton. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Dagen före julafton firas på Island Þorláksmessa, en dag tillägnad Þorlákur Þórhallsson som på 1100-talet var biskop i Skálholt. I hemlandet helgonförklarades han av alltinget 1198 fem år efter sin död. Beslutet bekräftades av påven Johannes Paulus II 1984, då Þorlákur utsågs till landets nationalhelgon.

Þorlákur avled den 23 december 1193. Dagen före julafton firas därför Þorláksmessa, en dag som länge förknippats med jäst rocka. Traditionen med att äta just rocka dagen före julafton härstammar från Västfjordarna.

I dag är det få som äter jäst rocka i hemmet på grund av den fräna lukten av ammoniak. I många fiskbutiker säljs den därför enbart förpackad och inte som filéer över disk. I stället föredrar många att äta rockan på restaurang, där den serveras med potatis och en rejäl utvädring efteråt.

Men precis som med svensk surströmming finns det undantag. Somliga anser att lukten av jäst rocka betyder att julen står för dörren - och därför sniffar lite extra nostalgiskt i de butiker där den säljs över disk och i de restauranger där den finns på matsedeln. En annan gammal tradition är att direkt efter att rockan ätits börja tillagningen av hangikjöt, rökt lamm, för att få bort lukten.

I fiskbutikerna brukar det finnas tre typer av rocka. Den vanligaste är både jäst och saltad, och behöver därför bara värmas. Ju rödare fisken är, desto mer har den hunnit jäsa. Det går också att köpa rocka som är jäst och torkad. Då saltas fisken i samband med tillagning. Dessutom säljs det även klorocka, en variant som är särskilt förknippad med Västfjordarna.

Det är dock allt färre islänningar som väljer rocka dagen före julafton. I år tänker 35,8 procent äta rocka, en nedgång med 2,2 procentenheter jämfört med föregående år. Det är dessutom den lägsta siffran sedan MMR 2011 började att fråga om matvanorna kring jul. Hela 64,2 procent ratar alltså rockan i år.

Rocka är framför allt en rätt som äts av äldre män bosatta på landsbygden. Bland unga kvinnor bosatta i Reykjavíkområdet är det mer sällan som den hamnar på tallriken.

Den jästa rockan äts av 42,9 procent av männen, men bara av 28,4 procent av kvinnorna. I Reykjavíkområdet äter 30,1 procent rocka mot 45,2 procent på landsbygden. I åldersgruppen 18 till 29 år är det bara 19,8 procent som lägger rocka på tallriken i dag - vilket kan jämföras med 58,1 procent bland dem som har fyllt 68 år.

Smaken för rocka varierar även efter partitillhörighet. Minst förtjusta i den jästa fisken är Ljus framtids väljare, där bara 13,6 procent äter rocka. Populärast är rätten bland Framstegspartiets sympatisörer, där 47 procent väljer rocka till lunch eller middag i dag. Samma val gör 46,9 procent av Socialdemokraternas anhängare, 38,2 procent av Självständighetspartiets, 34,1 procent av Gröna vänsterns och 31,8 procent av Piratpartiets.

Här kan du läsa mer om traditionen med jäst rocka.